ROMFART

Russisk romskip har ankommet ISS

En ubemannet russisk Sojuz-kapsel har nådd Den internasjonale romstasjonen (ISS). Senere i år skal den frakte to russere og en amerikaner tilbake til jorden.

Sojuz MS-23-kapselen nærmer seg Poisk-modulen til Den internasjonale romstasjonen like før dokking natt til 26. februar 2023. Bildet er tatt 418 km over nordre Mongolia.
Sojuz MS-23-kapselen nærmer seg Poisk-modulen til Den internasjonale romstasjonen like før dokking natt til 26. februar 2023. Bildet er tatt 418 km over nordre Mongolia. Foto: NASA
26. feb. 2023 - 08:14

MS-23-kapselen koblet seg natt til søndag automatisk til ISS, viste en direktesending fra Nasa. Da hadde fartøyet brukt to dager på ferden fra oppskytingsbasen i Kasakhstan.

Det russiske romfartsbyrået Roskosmos besluttet å sende opp MS-23 som erstatning for en annen Sojuz-kapsel som allerede ligger ved romstasjonen.

Kapselen som skal erstattes, MS-22, begynte å lekke kjølevæske i desember etter å ha blitt truffet av det amerikanske og russiske tjenestemenn mener var en mikrometeoritt. Dermed anses MS-22-kapselen for å være for utrygg til å frakte de tre astronautene tilbake til jorden. Planen er å sende MS-22-kapselen, uten mennesker, tilbake til jorden i slutten av mars. Tilbake på bakken skal eksperter saumfare skadene på fartøyet.

Amerikanske Frank Rubio og russerne Dmitrij Peteli og Sergej Prokopjev skal være på ISS til september. Da har de vært på stasjonen i ett år.

I tillegg er det fire andre astronauter på ISS. De ankom med en Dragon-kapsel fra SpaceX i oktober. Disse fire skal vende tilbake til jorden noen dager etter at en annen Dragon-kapsel ankommer med to astronauter fra USA, en fra Emiratene og en fra Russland. Denne kapselen skal sendes opp mandag.

(©NTB)

USS Gunston Hall ligger for tiden til kai i Harstad. Det amerikanske marinefartøyet deltar i Nato-øvelsen Steadfast Defender 2024.
Les også

Amerikansk krigsskip til kai i Harstad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.