IT

Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon

Den menneskelignende russiske roboten Fedor fikk problemer i verdensrommet og måtte gi opp å koble seg til den internasjonale romstasjonen ISS lørdag.

Den russiske roboten Fedor er med sine 180 centimeter og 160 kilo ingen smågutt.
Den russiske roboten Fedor er med sine 180 centimeter og 160 kilo ingen smågutt. Foto: AP
24. aug. 2019 - 20:32

Den 180 centimeter høye Skybot F-850-roboten, som er døpt Fedor, satt i førersetet i en russisk Sojuz-kapsel som ble skutt opp fra Bajkonur-basen i Kasakhstan torsdag morgen. I «hånden» hadde han et lite russisk flagg.

Etter to dager og 54 runder rundt Jorda var Sojuz-kapselen lørdag framme ved den internasjonale romstasjonen, men måtte avbryte det første forsøket på å koble seg til. Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS ble forsøket avbrutt da kapselen var 96 meter fra romstasjonen.

Senere på dagen ga Fedors sjefer opp. Det russiske romfartsbyrået Roscosmos sier problemer med dockingsystemet var grunnen til at tilkoblingen mislyktes. Byrået understreker at romstasjonen og de seks som er om bord, ikke er i fare.

Roscosmos-sjef Dmitrij Rogozin sier Fedor vil prøve på nytt tirsdag. Det blir altså noen dager å vente, så da er det kanskje like greit at roboten ikke har evne til å kjede seg.

Dersom tilkoblingen til sist blir vellykket, skal Fedor de neste dagene bistå besetningen om bord i ISS med ulike oppgaver.

– Det omfatter å koble til fra kabler og å bruke standardverktøy, fra skrutrekkere og nøkkelverktøy til brannslukkere, fortalte en talsmann for Roscosmos før oppskytingen.

De russiske Sojuz-kapslene er vanligvis bemannet, men denne gangen var 160 kilo tunge Fedor alene i førersetet.

Redningsmannskaper evakuerer sivile i Orsk etter flom.
Les også

Flom truer ny storby i Russland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.