ROMFART

Russisk månelandingsfartøy ødelagt under landing

Det russiske månelandingsfartøyet Luna-25 er ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen, opplyser det russiske romfartssenteret Roskosmos søndag.

Månelandingsfartøyet Luna-25 ble skutt med en opp med en Soyuz-2.1b-rakett fra Vostotsnij lengst øst i Rusland fredag den 11. august 2023. Lørdag ble fartøyet ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen.
Månelandingsfartøyet Luna-25 ble skutt med en opp med en Soyuz-2.1b-rakett fra Vostotsnij lengst øst i Rusland fredag den 11. august 2023. Lørdag ble fartøyet ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen. Foto: Roskosmos/AP/NTB
20. aug. 2023 - 13:17

Ifølge Roskosmos har fartøyet «opphørt å eksistere etter et sammenstøt med månens overflate».

Luna-25 var Russlands første tokt til månen på 50 år. Fartøyet kom inn i bane rundt månen som planlagt onsdag etter fem dagers flyging fra jorda og skulle foreta en myk landing ved månens sørpol mandag. Den var i gang med å lete etter et passende landingssted da uhellet skjedde.

Leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), mener det finnes rettslig rom for å nekte forskningstokt i norsk økonomisk sone. Bildet tatt i forbindelse med Stortingets muntlige spørretime. Foto: Rodrigo Freitas, NTB.
Les også

Mener Russlands forskningstokt i nord må blankt avvises

Fartøyet kom ut av kontroll før landingsforsøket, og romfartssenteret mistet kontakten lørdag. Romfartssenteret forsøker nå å lokalisere fartøyet og analysere hva som gikk galt.

Planen var å holde Luna-25, som er på størrelse med en liten bil og skulle lete etter frossent vann, i drift i ett år i et område der Nasa og andre romfartsorganisasjoner tidligere har sett spor av is i kratre.

Russland har ikke forsøkt å lande på månen siden et mislykket forsøk i1989, og man var klar over at forsøket med Luna-25 var risikabelt. Roskosmos-sjef Jurij Borisov sa i juni til president Vladimir Putin at det var 70 prosent sjanse for å lykkes.

Israels luftvernsystem stanser iranske raketter over det sentrale Israel. Iran gikk lørdag kveld og natt til søndag til et storstilt angrep mot Israel med hundrevis av raketter og droner. Angrepet er det første direkte mot Israel etter godt over 40 år som fiender.
Les også

Netanyahu: «De som skader oss, vil vi skade»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.