INDUSTRI

– Russisk atomubåt brenner nord i Russland

Norsk atomfysiker frykter utslipp fra reaktoren.

Illustrasjonsfoto fra Zvjozdotsjka-verftet i Severodvinsk.
Illustrasjonsfoto fra Zvjozdotsjka-verftet i Severodvinsk. Bilde: Bjørnbakk, Jan-Morten
7. apr. 2015 - 14:50

Severodvinsk/Oslo (NTB-Laila Nguyen): Det er ikke målt radioaktiv stråling fra atomubåten som brenner ved Zvjozdotsjka-verftet i den russiske byen Severodvinsk. Ingen personer skal ha blitt skadd i brannen.

Skipsverftet United Shipbuilding Company bekrefter hendelsen og sier ingen ble skadd, skriver Russia Today.

Brannen, som startet i 14-tiden tirsdag lokal tid, var ved 18-tiden ikke slukket.

– Det fungerer ikke å bruke skummet som er blitt brukt. Det vurderes å fylle hele dokken med vann, sier en kilde til nyhetsbyrået Tass.

Brannen startet trolig i forbindelse med sveisearbeid på den 154 meter lange atomubåten. En talsperson ved skipsverftet sier at ubåtens atomreaktor var blitt stengt og våpnene om bord lastet av før arbeidet startet.

Ifølge de første meldingene brant det i gummien rundt atomubåten.

Skipsverftet ligger i byen Severodvinsk i Arkhangelsk fylke ved Kvitsjøen nord i Russland.

– Ingen strålefare

Statens strålevern er i kontakt med russiske myndigheter for å få mer informasjon om brannen, skriver Strålevernet på sine nettsider tirsdag ettermiddag.

De to reaktorene om bord oppgis å ha vært nedstengt siden 2013, og det er ingen strålefare.

Brannen har ikke slått ut på målestasjonene verken i Norge, Russland eller i nabolandene.

– Vi leser av nivåene, og det har ikke vært utslag på noen av dem, sier telefonvakt Astrid Liland til Bergens Tidende.

Bellona: Mindre dramatisk

– Dersom informasjonen stemmer, og alle atomvåpen er fjernet, så er situasjonen mye mindre dramatisk enn det vi først trodde. Men det er viktig at russiske myndigheter går ut og bekrefter dette, sier atomfysiker Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona til NTB.

Han opplyser at ubåter som den i brann, vanligvis har atomvåpen og to atomreaktorer om bord. Båten – K266 Orjol – ble tatt i bruk i 1992 og er av Oscar II-klassen.

Bøhmer mener situasjonen har likheter med da den russiske ubåten Jekaterinburg brant i Murmanskfjorden i 2011. Ingen mistet livet i brannen, men det er fremdeles usikkert om det var kjernefysiske våpen om bord. (©NTB)

Brant også i 2011

Atomubåt er en betegnelse på ubåter som bruker små atomreaktorer som energikilde. Slike ubåter benyttes blant annet av USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina.

I 2011 omtalte Teknisk Ukeblad om en lignende hendelse, da med en atomubåt i Murmansk. Denne brannen skal ha blitt slukket etter 20 timer, og russiske myndigheter meldte at strålingsnivået i området var normalt til tross for bekymringer fra lokalbefolkningen.

Les mer: Urolige etter u-båtbrann

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.