NATURVITENSKAP

Rullestein på Mars

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
6. feb. 2004 - 11:07

Kjøretøyet Spirit er igjen under full kontroll etter to ukers stans. Datamaskinens minneproblem er reparert.

I løpet av de nærmeste dagene begynner Spirit boring i steinen Adirondack. Det kan gi verdisull innsikt i hvordan og når steinen er blitt til.

På andre siden av Mars har Opportunity kjørt i overkant av tre meter og "danset" for å teste kjøreegenskapene.

Opportunity har tatt nærbilder av overflaten som viser små runde steiner. Ifølge forskerne er det en teoretisk mulighet for at steinene kan ha blitt slipt runde av vann. Overflaten viser imidlertid at steinene er porøse som indikerer at de kan ha blitt dannet under vulkansk aktivitet eller kommet med en meteoritt.

Kart

For første gang er det nå laget et mineralkart over en annen planet - fra planeten selv. Kartet er laget ut fra data fra bilder tatt med et spektrometer som måler varmeutstrålingsevner i mineraler.

Spirit fant tidlig tegn på mineralet olivin, og det samme har Opportunity funnet. Olivin er vanlig i vulkanstein.

NASA-forskere og vitenskapsmenn og kvinner jobber på spreng med å analysere materialet som kommer tilbake til jorda fra de to Mars-kjøretøyene.

Dr. Steve Squyres fra Cornell University mener Mars-ekspedisjonen allerede har brakt tilbake mange nye opplysninger om Mars og dets oppbygging og historie.

Neste uke skal ett av hjulene på Opportunity spinne og grave seg ned i grunnen for å avdekke hva som finnes under overflaten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.