ELBIL

Ruller ut soldrevne ladestasjoner

Disse ladestasjonene settes opp på få minutter, helt uten å være koblet til strømnettet.

De portable ladestasjonene har solcellepaneler, og kan lade to biler fra et 32 kWt batteri.
De portable ladestasjonene har solcellepaneler, og kan lade to biler fra et 32 kWt batteri. Foto: Envision Solar
2. mars 2020 - 20:30

I California kan elbilistene fylle opp tanken med solstråler. Det San Diego-baserte solcelleselskapet Envision Solar og Electrify America, den største aktøren innen hurtigladestasjoner i USA, er i ferd med å sette ut 30 solcelledrevne ladestasjoner i rurale deler av den solfylte delstaten.

Kan settes opp overalt 

Ladestasjonene er ikke er koblet til strømnettet, de leverer 100 prosent fornybar energi, og kan i praksis plasseres hvor som helst der det er plass til å parkere en bil. Ladestasjonene har solcellepaneler av typen som følger solens gang. Panelene kan maksimalt levere 4,28 kW til et batteri på 32 kwh. To biler kan lades samtidig. Heftig hurtiglading er det ikke snakk om – ladekapasiteten er begrenset til forsiktige 6 kW. Om kapasiteten går ned hvis to biler lader samtidig, er ukjent.

Tåler ekstremvær 

Enhetene er transportable, og kan midlertidig settes opp der det måtte være midlertidig behov, for eksempel ved festivaler, katastrofeområder eller ved større strømbrudd. Ladestasjonene er konstruert for å takle ekstreme værforhold, og skal takle vindstyrke opp til 190 km/t og flom på rundt tre meter.

Settes opp på minutter 

Men om selve ladingen ikke skjer så raskt, så går det lynkjapt å sette opp selve ladestasjonen. Hver av de flyttbare stasjonene skal kunne settes opp på bare noen minutter. Electrify America investerer to millioner dollar, nesten 20 millioner kroner, i de 30 ladestasjonene.

Envision sine solcelleladere er raske å installere og kobles ikke til strømnettet. Dette er en litt annen modell.
Envision sine solcelleladere er raske å installere og kobles ikke til strømnettet. Dette er en litt annen modell. Foto: Envision Solar
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.