OFFSHORE

Rullende rent slam

31. mai 2001 - 08:15

Vanligvis renses boreslam omtrent slik smårollinger renser grus i sandkassen. Dukene er av stål må stadig skiftes. Kraftigere risting gir mer bråk, og gasser fra slammet gir et langt tøffere arbeidsmiljø enn i sandkassen.

Kjetil Botnmark og Kjell Mikalsen i Schoeller Bleckmann (SB) Rotashake har møysommelig klart å utvikle et lukket alternativ til den såkalte shale shakeren, siktemaskiner som sikter borekaks fra slammet.

– I forhold til luftforurensing og støy er vårt anlegg bedre enn de konvensjonelle på alle punkter, hevder Botnmark.

Naturstridig

Ståldukene som stopper borekaksen, ligger på tromler. Slammet føres inn midt i trommelen og faller ned på grunn av tyngdekraften. Trykkforskjell driver slammet gjennom rutene i dukene, mens borekaksen sendes ut i enden av trommelen.

– Da vi kom opp med ideen, fikk vi høre at den er naturstridig fordi slammet vil tette hullene. Underveis har vi utviklet et system som løser dette problemet, forteller Botnmark.

Lang vei fram

Veien fram til en prototyp har vært både lang og vanskelig, men nå sitter smilet løst hos patentinnehaver Botnmark. Han eier ideen sammen med Mikalsen og Svein Mathiassen.

Etter nesten sju lange års prøving og feiling er prototypen nå grundig testet med tonnevis av boreslam. Nå står en industriell versjon av prototypen for tur. Selskapet Inventas er innleid for å bistå i den utviklingen.

Den første industrielle versjonen av Rotashake skal testes ut på boreriggen Borgland Dolphin, sannsynligvis i løpet av høsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.