OFFSHORE

Rullende rent slam

7. juni 2001 - 18:05

Kjetil Botnmark og Kjell Mikalsen i Schoeller Bleckmann (SB) Rotashake har møysommelig klart å utvikle et lukket alternativ til den såkalte shale shakeren, siktemaskiner som sikter borekaks fra slammet.

– I forhold til luftforurensing og støy er vårt anlegg bedre enn de konvensjonelle på alle punkter, hevder Botnmark.

Naturstridig

Ståldukene som stopper borekaksen, ligger på tromler. Slammet føres inn midt i trommelen og faller ned på grunn av tyngdekraften. Trykkforskjell driver slammet gjennom rutene i dukene, mens borekaksen sendes ut i enden av trommelen.

– Da vi kom opp med ideen, fikk vi høre at den er naturstridig fordi slammet vil tette hullene. Underveis har vi utviklet et system som løser dette problemet, forteller Botnmark.

Veien fram til en prototyp har vært både lang og vanskelig, men nå sitter smilet løst hos patentinnehaver Botnmark. Han eier ideen sammen med Mikalsen og Svein Mathiassen. Etter nesten sju lange års prøving og feiling er prototypen nå grundig testet med tonnevis av boreslam. Kollega Mikalsen har utformet testanlegget, som også har en konvensjonell shaker for å sammenlikne resultater.

Overbevisende

Det tok omtrent et halvt minutts sammenlikning for å overbevise Teknisk Ukeblads om gevinsten for arbeidsmiljøet. Selv i en enorm hall hvor såldene side ved side bare fylte et lite hjørne, var bråket og ristingen fra den tradisjonelle siktemaskinen fryktelig plagsomt. I tillegg var gassene som steg opp fra det varme boreslammet, godt synlige – å gå nær nok til å lukte dem var ikke særlig fristende.

Ute på boreplattformer er det vanligvis tre til fire såld i et lite rom, og det må alltid være en person til stede i tilfelle dukene går i stykker eller noe annet skulle skje. Rotashake overvåkes automatisk, og alarmen går når dukene ryker. Gasser holdes i systemet fordi det er lukket og under lavere trykk enn omgivelsene.

Nå står en industriell versjon av prototypen for tur. Selskapet Inventas er innleid for å bistå i den utviklingen. Botnmark understreker at oppfinnere ikke må gape over for mye selv: – Det er viktig å innse din egen begrensning.

God støtte

De to oppfinnerne har ei gigantisk lekestue å boltre seg i. Tusen kvadrat delt på to gir god plass til hjørnesofa og innendørs parkering foruten renseanleggene. I et hjørne støver karosseriet til ei gammal, rød boble ned, og enda er det en etasje til i deler av hallen. Botnmark understreker at de har vært privilegerte med god støtte både fra SB Rotashake, Statoil, Hydro og SND Nordland.

Trass i gode rammebetingelser har det til tider vært hardt å holde ut . – Det har hendt at vi har slengt kjeledressen i veggen på fredag ettermiddag og ønsket å gi opp hele greia, innrømmer Botnmark. Når de likevel aldri ga opp, mener han det først og fremst skyldes sterk tro på ideen.

– Enorm interesse

Altinex ASA i Harstad skal markedsføre, selge og installere Rotashake på rigg. Firmaet har hatt avtale med SB Rotashake siden 1995. Foreløpig har de vært forsiktige med å si noe om den nye shakeren, men markedet er orientert.

– Interessen skyldes særlig miljøhensyn, mener utviklingssjef Ole Dagfinn Jensen. Firmaet, som inntil i fjor sommer het Mercur Subsea Products ASA, har patentert selve det lukkede rensesystemet for borekaks basert på Rotashake.

Jensen og kollegene har utviklet forskjellig utstyr til offshoremarkedet i mange år, men nå tror han det er tid for å selge produktene de allerede har. – Jeg regner med at vi får nok å gjøre når shakeren kommer. Det er en enorm interesse for den over hele verden, forteller Jensen.

Snart på borerigg

Den første industrielle versjonen av Rotashake skal testes ut på boreriggen Borgland Dolphin, sannsynligvis i løpet av høsten.

– Jeg vil prøve noe nytt. Konseptet for Rotashake har jeg stor tro på, sier riggleder Jan Fredrik Dahle på Borgland Dolphin. Han mener konvensjonelle systemer ikke er gode nok, og at alle rigger sliter med det. Store forbedringer for arbeidsmiljøet fordi støy og damp forsvinner, er ikke eneste motivasjon for å prøve ut Rotashake. – Det skal også være mer effektivt. Vi håper en Rotashake er like god som to vanlige siktemaskiner, sier Dahle.

Boremiljøet er ifølge rigglederen veldig konservativt, og det er vanskelig å få inn noe nytt. Likevel mener han markedet er klart for nytt utstyr til rensing av boreslam. – Hvis det blir en suksess på Borgland Dolphin, blir det en suksess i markedet, tror Dahle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.