NATURVITENSKAP

Rudolf-skygge på sola

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
11. des. 2003 - 13:25

På samme måte som vi ofte ser skyer forme seg til velkjente former på himmelen, kan koronahull på sola også anta kjente former.

En solinteressert tysker ble oppmerksom på et koronahull som hadde formet seg som et reinsdyr. Peter Kuklok tegnet opp dette og sende det til SOHO, det internasjonale solobservatoriet.

Den norske solfroskeren og nestleder for SOHO, Pål Brekke, opplyser at SOHO-folket ble så begeistret at de plukket bildet ut til deres "ukentlige utvalgte bilde".

Bildeserien kom i stand i samarbeid med American Museum of Natural History (Rose Center) in New York City. Hver uke vises disse på en storskjerm i museet.

Koronahull opptrer som mørke områder i koronaen (solens varme atmosfære) når Solen avbildes i ultraviolett lys og røntgen. Slike koronahull er vanligvis knyttet til polområdene på Solen. Men i denne fasen av solsyklusen opptrer de oftere også nedover mot Solens ekvator.

Slike koronahull er ofte kilden til sterke vindkast i solvinden. Solvind er en strøm av partikler som hele tiden strømmer ut fra Solen med en hastighet på ca. 400 km/s (eller 1.4 millioner km/t). Vindhastigheten ut fra koronahullene er på hele 800 km/s (eller nærmere 3 millioner km/t) da partiklene slipper lettere ut fra Solen i slike hull.

- Slike vindkast fører til kraftige forstyrrelser i Jordens magnetfelt og kan skape flott nordlys, opplyser Brekke.

De siste dagene har dette koronahullet beveget seg mot senteret av Solen og Jorden har blitt badet i kraftige vindkast som har gitt flott Nordlyst de siste nettene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.