OFFSHORE

Roterende revolusjon

Regjeringen håper på nærmere 2000 milliarder kroner ekstra i statskassen, dersom små felt i Nordsjøen blir lønnsomme for oljeselskapene å bygge ut.

Aker Kværner kan bidra til dette. Sammen med amerikanske Dresser Rand utvikler og tester de ut en teknikk for å skille olje fra vann, som skal bidra til at både små og store felt øker lønnsomheten dramatisk.

De to industribedriftene har etablert MPP Tecnologies for å utvikle den lovende teknikken.

De vil erstatte de store gravitasjonseparatorene med en roterende separator. Det betyr at oljeinstallasjonene til havs i fremtiden kan bli langt mindre. Vektene reduseres med mer enn tusen tonn for et prosessanlegg, mens omfanget reduseres til under ti prosent av tidligere separasjonstog.

De første testene på Shells Ram Powell-plattform i Mexicogolfen var meget positive, og selskapene går videre med testing på den nye Mars-plattformen. De nye separatorene kan tas i bruk om tre til fem år.

Den nye separasjonsteknikken kan også få lønnsomhet på eldre felt ved at de ikke krever plass når mindre satellittfelt skal koples opp og inkluderes i eksisterende anlegg.

Lovende og spennende

- Dette er en spennende teknologi for bruk på plattformer der vekt og størrelse på utstyr er viktig. Alternativet er Troll pilot nede på havets bunn der dimensjonene ikke er like kritiske. Det er en stor fordel å ha ulike alternativer å velge mellom. Til syvende og sist avgjør økonomien, sier Freddy Frydenbø. Han er fagrådgiver for utbyggingsteknologi i Norsk Hydro.

Seniorfagleder Øystein Holt i Statoil ser også fordeler med nye løsninger som kan inngå i eksisterende komponenter. Kompaktteknologi er et viktig område der Statoil har flere pilotprosjekter og forsøker å finne felt der dette er av interesse. Roterende utstyr er oftest vedlikeholdskrevende. En uttesting av Aker Kværners utstyr på 3-5 år høres derfor fornuftig ut.

Strategisk løsning

Den roterende separatoren kan bidra til å tilfredsstille flere av målene i strategien for norsk olje og gassvirksomhet (OG21).

Skal dessuten regjeringens nå sine mål i den siste oljemeldingen, må små felt bygges ut. Dersom oljeselskapene ikke følger regjeringens anbefalinger, kan Staten gå glipp av store inntekter.

Mange av dagens store felt har ikke tilstrekkelig produksjonskapasitet til å håndtere at små felt koples inn på plattformene, fordi separasjonstogene er fulle av vann. Skal mindre felt knyttes opp mot Statfjord eller Gullfaksplattformene, er operatøren avhengig av bygge ut ekstra prosesskapasitet. Det har vært umulig på grunn av plasshensyn.

Mye arbeid er derfor lagt ned i å finne undervannsløsninger. Det er ikke alltid det mest lønnsomme for mindre felt, fordi levetiden for disse feltene er korte og gjenbruk av utstyr er vanskelig. Med den roterende separatoren har operatørene fått en kompakt enhet som kan plasseres nesten hvor som helst på en produksjonsplattform eller på en flyter.

Utstyret er enkelt å flytte på, og kan tilpasses mange forskjellige reservoarer. Den roterende separatoren reduserer den økonomiske risikoen ved å utvikle felt med kort levetid.

Tar tid

Styremedlem Carl Lieungh i MPP Technologies sier at det vil ta lang tid før produktet kan kommersialiseres. - Det må prøves ut og vise at det duger i minst ett år. Vi må derfor vente ytterligere noen år før dette kan selges.

Lieungh regner ikke med å lage en undervannsversjon av systemet. - Men dersom det kommer en forespørsel skal vi selvsagt vurdere dette, men vi anser at et marked vil være i tillegg til nyutbygginger, på plattformer som skal tilknyttes satellittfelt eller for utbygging av mindre olje og gassfelt om bord på flytende enheter.

Utstyret har allerede skapt stor interesse hos oljeselskapene i Mexicogolfen. Chevron har hatt deler av utstyret til test på land, mens Shell har hatt en tofase roterende gass-væske separator og turbin på test på Ram Powell-plattformen. Hele utviklingen og testingen har vært gjennom et et prosjekt i fellesskap mellom leverandør og oljeselskaper.

Søkeord: "OG21"Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.