OLJE OG GASS

Røst-ordføreren om ny Lofoten-løsning: – Det passer ikke inn

Det er ikke oljeboringen i seg selv som bekymrer på Røst.

Oljevirksomheht i Lofoten og Vesterålen har vært heftig debattert og nå har det kommer nye konsepter for hvordan man kan realisere boring fra land. Her et bilde fra Vesterålen.
Oljevirksomheht i Lofoten og Vesterålen har vært heftig debattert og nå har det kommer nye konsepter for hvordan man kan realisere boring fra land. Her et bilde fra Vesterålen. Bilde: Foto: Eirik Helland Urke
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
26. aug. 2015 - 10:09

Et boreanlegg på Røst, med horisontale brønner 40-50 kilometer ut til eventuelle oljeforekomster utenfor Lofoten og Vesterålen er blant konseptene som kommer frem i en fersk rapport fra Multiconsult.

Rapporten er laget på vegne av selskapet Saura AS, og ser i tillegg for seg kunstige olje-øyer, eller boreanlegg på grunner langs Lofot-kysten.

Men Røst-ordfører Tor Arne Andreassen er ikke overbevist om at løsningen nå er på plass.

Les også: Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B

– Ikke aktuelt

Andreassen forteller Teknisk Ukeblad at han kjenner til rapporten.

– Når det gjelder oljeboring i Nordland VI og VII, så har vi sagt nei. Med teknologiene som har vært kjent til nå har det vært snakk om boreplattformer og flytere som ligger ute i havet og produserer. Det er vi totalt imot, sier han.

– Årsaken til det er at fiskefeltene våre ligger her. Derfor er det ikke aktuelt, sier han.

Les også: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

– Livredde fiskere

Han peker dog på at dersom teknologien vil gjøre det mulig å gjøre alt fra land, så vil situasjonen være en annen. Rapporten fra Multiconsult sannsynliggjør at man kan produsere fra land. Samtidig understrekes det at letevirksomheten fortsatt vil måtte gjøres på den konvensjonelle måte.

– Poenget er at de uansett må finne oljen først. Da må de ut med borerigger. Og ikke minst er det snakk om seismikkskytingen. Det er dette fiskerne er livende redde for – ikke oljeproduksjonen i seg selv, sier Andreassen.

Ordføreren sier dersom det kun er brønner som går fra land som er løsningen, er man like langt.

– Boreriggene passer ikke inn her. Det er ikke plass til dem på fiskefeltene, de skal ikke være der. Det ødelegger for det som hele samfunnet er bygget opp på: Hele Lofoten, Nordland og Norge for den saks skyld, sier han.

Han mener likevel at man er ett steg nærmere dersom Sauras konseptuelle tanker har rot i virkeligheten.

– Men det må fortsatt letes etter olje. Det er den fasen som er lite ønskelig og som fiskerne synes er farlig, sier han.

Les også: Sjøfolk jobber 700 timer mer enn oljearbeidere i 2-4-ordning

Om 10-20 år

Saura AS er et selskap som er eid av Bodø kommune, Bodø havn, Gildeskål kommune og Sjøfossen næringsutvikling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Det er oljeveteranen og tidligere styreleder i North Energy, Johan Petter Barlindhaug som sitter som styreleder i selskapet.

Fungerende daglig leder er Gunnar T. Skjellvik.

Rapporten de har bestilt fra Multiconsult slår fast at planene om å bore horisontalt 40-50 kilometer vil mest sannsynlig kunne la seg gjøre innen 10-20 år.

For tiden er det ExxonMobil som har rekorden ved å ha boret en 12 kilometer lang horisontal brønn på det russiske Sakhalin-feltet.

Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.