OFFSHORE

Røkke selger flere juveler

1. nov. 2000 - 13:07

Bare to år etter at Aker Maritime etablerte Aker Geo, selger Kjell Inge Røkke og konsernsjef Sverre Skogen enda en bit av sin industri-juvel. Nok en gang stilles Røkkes utsagn om sitt langsiktige industrielle perspektiv i et underlig lys.

Juvel og smuler

Aker Geo er riktignok ikke blitt en juvel. Ifølge en pressemelding fra Aker Maritime, var underskuddet i løpet av årets ni første måneder på 203 millioner kroner. Det er identisk med omsetningen i samme tidsperiode. Aker Maritime har ikke tjent en krone på sin seismikksatsing.

Men da Aker Maritime presenterte planen om Aker Geo i 1997, var det ikke grenser for vyer - både om penger å tjene og tanken om å ha et norsk konsern som kunne betjene oljeselskapene med alt fra A til Å. En fusjon med Kværners olje- og gassvirksomhet ville vært en naturlig følge av den linja. Nå er det imidlertid like før det bare er smuler igjen av Aker Maritime.

Den finansielle muskelen til Aker Maritime - og indirekte Kjell Inge Røkke som eier ca to tredeler av konsernet - er imidlertid i ferd med å svulme som bicepsen på en dopingkandidat fra Idrettsforbundet.

Fransk shopping

Det er det franske selskapet Compagnie General de Geophysique (CGG) som kjøper de to seismikkskipene Aker Amadeus og Aker Symphony, 1.000 kvadratkilometer seismiske data. De ansatte får nå fransk arbeidsgiver.

Forrige fredag fikk alle Aker Maritimes ansatte i dypvannsvirksomheten franske Coflexip Stena som arbeidsgiver.

Noen beholder imidlertid Aker Maritime som arbeidsgiver. Geologi- og geofysikkselskapet Aker Geo Petroleum Services, som har hovedkontor i Stavanger og som inngår i Aker Geo, er nemlig ikke omfattet av avtalen om salg. Dette selskapet vil fortsatt være en del av Aker Maritime.

Aker Maritime får oppgjør i form av aksjer i det franske selskapet samt 25 millioner dollar i kontanter. Overtakelsen vil skje i januar, dersom finansieringsplanen går i orden og myndighetene godkjenner kjøpet.

Ifølge pressemeldingen fra Aker Maritime er CGG en integrert leverandør av seismikktjenester både på land og offshore. Selskapet er en av verdens største produsenter av seismisk utstyr. Innenfor begge disse markedssegmentene ventes markedet å bedre seg i årene framover, hevder Aker Maritime.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.