KARRIERE

Røe Isaksen forsvarer topplederes millionlønninger

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Scanpix/Håkon Mosvold Larsen
12. juni 2018 - 11:00

Topplederne i de åtte selskapene på Oslo Børs som har direkte statlig eierskap, tjente til sammen nesten 100 millioner kroner i fjor.

Tirsdag presenterer næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) årsrapporten for statens eierskap på den årlige eierskapskonferansen. Av rapporten fremgår det at topplederne i de åtte selskapene på Oslo Børs som har direkte statlig eierskap, tjente til sammen 97 millioner kroner i 2017.

Equinor-sjef Eldar Sætre var den av topplederne som fikk best betalt i fjor, med en samlet lønnspakke på nær 15 millioner kroner. Han fikk en lønnsøkning på hele 32 prosent fra året før.

Forsvarer nivået

Næringsministeren forsvarer de høye lønnsutbetalingene.

– Lønningene må være konkurransedyktige for å få de rette lederne. Du er nødt til å betale for å få de folkene du trenger, sier Røe Isaksen til NRK.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på lønnsøkningen og mener det ligger en ukultur blant næringslivstoppene.

– Forskjellene i makt og rikdom øker i Norge. Det er helt ubegripelig at statens egne selskaper skal bidra til at gapet mellom vanlige folk og eliten øker. Alle skjønner at ingen mennesker trenger så mye penger. Lønnsfesten blant toppene i næringslivet er en ukultur. Den undergraver tillit og samhold i samfunnet vårt, sier Lysbakken.

Seks av topplederne i de åtte statsselskapene tjente over 10 millioner kroner i fjor. Samtlige av de åtte topplederne er menn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.