KLIMA

Rødt farevarsel: Venter uvanlig stor skade på bygg, infrastruktur og strømnett

– Det er farlig å være utendørs, heter det i farevarselet. Det er ventet at både transport og strømforsyning rammes.

Et uvær avløser det forrige. Her fra uværet i Tromsø tidligere i uka.
Et uvær avløser det forrige. Her fra uværet i Tromsø tidligere i uka. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
31. jan. 2024 - 08:02

Ekstremværet Ingunn treffer kysten i dag, og det er ventet svært kraftige vindkast utover onsdagen og natt til torsdag.

Det er sendt ut rødt farevarsel fra Ålesund og nordover kysten til like sør for Bodø – og folk blir bedt om å holde seg inne.

Stengte veier og avlyste ferjer

I morgentimene er det mange stengte veier – blant annet E6 over Saltfjellet og veien inn til Hammerfest.

– Sånn kommer det til å fortsette utover dagen. Det er både snø og vind. Vi har ikke kontroll på været. Folk som skal ut på tur, bør sjekke trafikkmeldingene og ha kontroll på vær og føre, sier trafikkoperatør Tommy Aufles til NTB.

Color Line innstiller ruter mellom Norge og Danmark onsdag kveld, melder NTB. Også ferjene mellom Larvik og Hirtshals og Kristiansand og Hirtshals blir liggende ved kai onsdag.

– Farlig

– Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett, heter det i farevarselet.

Folk blir bedt om å holde seg inne og følge råd fra beredskapsmyndighetene. Flere steder kan det bli satt krisestab, og både skoler og studiesteder kan bli stengt.

Den kraftige vinden kan blåse trær og objekter over ende og ramme både transport og strømforsyning.

Grafikk som viser området som er omfattet av farevarselet i forbindelse med ekstremværet “Ingunn” . Foto: Meteorologisk institutt / NTB <i>Foto: Meteorologisk institutt</i>
Grafikk som viser området som er omfattet av farevarselet i forbindelse med ekstremværet “Ingunn” . Foto: Meteorologisk institutt / NTB Foto: Meteorologisk institutt

– Gjør hjemmet klart for et potensielt lengre strømbrudd, heter det i farevarselet.

– La bilen stå

Folk blir bedt om å la bilen stå i de områdene som blir hardest rammet. Hvis du må kjøre, blir du bedt om å ta forholdsregler.

– Beregn god tid, ha fulladet bil og ekstra klær og gjerne drikke i bilen, sier Nils Karbø, leder for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.

Han understreker at rødt farevarsel er sjeldent – og må tas på største alvor.

I tillegg til områdene med rødt farevarsel er det oransje farevarsel lenger inn i landet og i Nordland.

Det er i Nordland det er ventet verst forhold på veiene i morgentimene. Der har det allerede vært storm i flere dager. Nå er det ventet kraftig vind og mye nedbør. Det skaper fare for skred ut i veibanen, og veier kan bli stengt på grunn av trær og annet som blåses over ende.

– Kommer til å merkes

Det er også ventet sterk vind i Vestland, og der kan veier og fergesamband bli stengt på kort varsel. Vegvesenet advarer også mot at det kan bli kolonnekjøring og stengte veier på fjellovergangene.

– Det blir vindfullt. Det kommer til å merkes. Det er meldt om mye regn, men det er vinden som skaper størst problemer, sa meteorolog Espen Biseth Granan til NTB tirsdag kveld.

De kraftigste vindkastene ventes i ytre strøk fra Stad til Helgeland. Vindkastene kan lokalt komme opp i hele 50 meter per sekund.

Møre og Romsdal har stengt videregående skoler, mens det er krisestab i Ålesund og Molde. Der er grunnskolene også stengt.

Les også

Nå blir det kuldesjokk: Vegvesenet med klart råd til bilister

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.