INDUSTRI

Røde Kors: Over 100 mistet livet i Beirut

Mengden ammoniumnitrat som skal ha forårsaket eksplosjonen i Beirut i går er nesten 3000 ganger så mye som Breivik brukte i 2011. Materialet er kjent for å være ustabilt ved lagring.

I seks år har det enorme lageret med ammoniumnitrat stått på havna i Beirut. i går gikk det galt.
I seks år har det enorme lageret med ammoniumnitrat stått på havna i Beirut. i går gikk det galt. Foto: KARIM SOKHN/Scanpix
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
5. aug. 2020 - 10:04

Den enorme eksplosjonen i Beirut har krevd over 100 menneskeliv, opplyser Libanons Røde Kors. Over 4.000 er skadd.

– Hittil er over 4.000 personer såret og over 100 har mistet livet. Våre team gjennomfører fortsatt søk- og redningsoperasjoner i omkringliggende områder, opplyser hjelpeorganisasjonen i en uttalelse onsdag morgen.

De overlevende våknet onsdag opp til et katastrofeområde med massive skader ved havnen i Beirut og omkringliggende områder.

Hele nabolag ble ødelagt, og flere ofre antas fortsatt å være begravd i ruinene. Natt til onsdag opplyste Libanons helseminister Hamad Hassan at minst 78 mennesker hadde mistet livet, og at mange er savnet.

Etter at sola gikk ned tirsdag, fortsatte mange å lete etter sine nærmeste i mørket.

Fakta om eksplosjonen i Beirut

* Havneområdet i Libanons hovedstad Beirut ble tirsdag ettermiddag rammet av en voldsom eksplosjon.

* Eksplosjonen kunne høres på Kypros, 24 mil unna. Rystelsene i bakken tilsvarte et jordskjelv med en styrke på 3,5, ifølge tyske seismologer.

* Store deler av havneområdet ble jevnet med jorden. Både bygninger og personer fikk skader en rekke steder i byen.

* Over hundre mennesker omkom, opplyste Libanons Røde Kors onsdag morgen. Over 4.000 mennesker ble såret, og det fryktes at antallet døde vil fortsette å stige.

* Videoopptak fra havneområdet viser at det var en brann og én eller flere mindre eksplosjoner i forkant av den store eksplosjonen.

* Flere tusen tonn ammoniumnitrat, en type kunstgjødsel, var lagret i en bygning ved havna, ifølge Libanons regjering. Eksplosjonen antas å ha blitt utløst da brannen spredte seg til lageret med ammoniumnitrat.

(Kilder: AP, AFP, Reuters, NTB

Ikke strøm

– Folk spør etter sine nære og kjære ved akuttmottakene, og det er vanskelig å lete på natta, da vi ikke har noe strøm. Vi står overfor en sann katastrofe og trenger tid for å vurdere omfanget av skadene, sa Hassan.

Røde Kors opplyser at hundrevis av skadde er tatt til overbelastede sykehus, men at mange fortsatt sitter fast i ruinene etter eksplosjonen, som jevnet store deler av Beiruts havneområde med jorda.

– Det vi ser, er en enorm katastrofe. Det er døde og skadde overalt, sier Røde Kors' Libanon-sjef George Kettani.

Tre dagers sorg

Hele hovedstadsområdet er av landets forsvarsråd blitt erklært som katastrofesone.

President Michel Aoun har innført unntakstilstand i to uker, og erklært at det fra onsdag av skal være tre sørgedager. Det libanesiske forsvaret får ansvaret for sikkerheten i Beirut under unntakstilstanden.

Aoun sier han også vil frigi store mengder krisemidler i landet, som fra før er rammet av en dyp økonomisk krise.

Les også

Ammoniumnitrat

Myndighetene har bekreftet at det var 2.750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften.

Det store lageret har blitt oppbevart ved havna i seks år, uten tilstrekkelige beskyttelsestiltak.

Statsminister Diab kaller det «uakseptabelt», og president Aoun har sverget at de ansvarlige skal straffes så hardt som mulig.

Hva som startet brannen som utløste eksplosjonen, er foreløpig ukjent. Ifølge lokale medier kan den ha blitt startet av sveisearbeid i lokalet.

USAs president Donald Trump sa tirsdag kveld at hans generaler tror det er snakk om et angrep, men CNN har snakket med tre tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet, som alle sier at de ikke kjenner til noen opplysninger som tilsier at det er tilfelle.

Loves hjelp og bistand

En lang rekke land har uttrykt støtte til det libanesiske folket og tilbudt seg å hjelpe til i en situasjon som var desperat allerede før eksplosjonen.

Ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron er franske ressurser og bistand alt på vei til Libanon.

Også Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er blant dem som lover at de skal sende hjelp.

I tillegg vil blant andre Danmark hjelpe, og til og med Israel, som ikke har diplomatiske relasjoner med Libanon, tilbyr hjelp via andre internasjonale kanaler.

Fakta om ulykker med ammoniumnitrat

* 4. august 2020: Rundt 2.700 tonn ammoniumnitrat som ligger lagret ved havna i Libanons hovedstad Beirut, eksploderer. Minst 100 omkommer og over 4.000 skades.

* August 2015: En serie eksplosjoner i et kjemisk lager i den kinesiske havnebyen Tianjin tar livet av 173 mennesker, mens flere hundre blir skadd.

* April 2013: 15 personer omkommer og rundt 200 blir skadd i en eksplosjon på en gjødselfabrikk i den lille byen West i Texas, USA. Ammoniumnitrat blir ofte brukt i gjødselproduksjon. Amerikanske myndigheter har senere slått fast at fabrikken ble påtent.

* September 2012: Tre ansatte omkommer under vedlikeholdsarbeid på en nitrogenfabrikk i Piesteritz i Tyskland. Fabrikken var den største ammoniumsprodusenten i landet.

* Juli 2007: Et godstog med giftig fosfor sporer av nær byen Lviv i Ukraina og tar fyr. Minst 174 personer omkommer, blant dem 46 barn.

* Mai 2005: Minst 17 personer mister livet da en lastebil med 20 tonn ammoniumnitrat kjører av veien, tar fyr og eksploderer i byen Mihailesti i Romania. Blant de omkomne er sju brannfolk og to TV-journalister.

* April 2004: En tankbil kolliderer med to togvogner fylt med høyeksplosivt gjødsel på stasjonen i Ryongchon i Nord-Korea. Minst 169 mennesker omkommer i eksplosjonen som følger, blant dem skolebarn, mens mer enn 1.300 blir skadd.

* September 2001: Eksplosjon på en gjødselfabrikk nær Toulouse i Frankrike. 31 personer omkommer, mens mer enn 4.500 blir skadd. Flere tusen bygninger blir ødelagt eller får skader.

– Norge må hjelpe

Land som Norge må trå til, mener Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Land som Norge må nå komme med ekstra bevilgninger til Libanon. Ingen er interessert i at denne hardt prøvede nasjonen kollapser i dette farlige hjørnet av Midtøsten, sier Egeland til NRK.

– Det vil også være en katastrofe for én million syriske flyktninger og flere hundre tusen palestinere som fortsatt er i landflyktighet i Libanon generasjoner etter at de flyktet fra Israel, fortsetter han.

Voldsomme demonstrasjoner

Libanon har vært sterkt preget av demonstrasjoner mot de politiske styringsmaktene i landet, som sliter med stor gjeld og stort budsjettunderskudd, høy arbeidsledighet og omfattende korrupsjon.

Kun timer før eksplosjonen forsøkte demonstranter å storme landets energidepartement i Beirut, i protest mot den elendige strømtilførselen i landet.

Enkelte områder av Libanon har i sommer vært uten strøm 20 timer i døgnet.

Fakta om Amoniumnitrat

* Fargeløst kjemisk stoff som består av grunnstoffene hydrogen, oksygen og nitrogen.

* Mye brukt som kunstgjødsel i landbruket for å tilføre jorda nitrogen.

* Blandet med andre stoffer blir ammoniumnitrat også brukt som sprengstoff, blant annet i bygg- og anleggsvirksomhet.

* Hvis ammoniumnitrat blir lagret feil, kan eksplosjoner oppstå ved uhell. Stoffet må ikke lagres nær varmekilder eller drivstoff.

* Kunstgjødsel som inneholder ammoniumnitrat, er flere ganger brukt til å lage bomber som er brukt av geriljagrupper eller i terrorangrep.

* Timothy McVeigh brukte denne typen kunstgjødsel i sprengstoffet han detonerte i Oklahoma City i 1995. Det samme gjorde Anders Behring Breivik da han lagde bomben som ble utløst i regjeringskvartalet i Oslo i 2011.

* Myndighetene i Libanon tror det var ammoniumnitrat som tirsdag forårsaket den voldsomme eksplosjonen i Beirut.

(Kilder: SNL, AFP, NTB)

Les også