BYGG

Rockwool vinner klimapris for elektrifisering av fabrikken i Moss

Overgangen fra koks reduserer CO2-utslippene med 80 prosent.

Steinullfabrikken er en hjørnesteinsbedrift i Moss med over 130 ansatte.
Steinullfabrikken er en hjørnesteinsbedrift i Moss med over 130 ansatte. Foto: Rockwool
7. nov. 2019 - 13:15

Selskapet Rockwool er tildelt næringslivets klimapris for 2019 for elektrifiseringen av steinullfabrikken i Moss.

Overgangen fra å bruke koks i produksjonen til å installere en ny elektrisk ovn har ført til at selskapet kutter CO2-utslippene med 80 prosent, i tillegg til å redusere avfall til deponi med 95 prosent.

Oslo 20240121. 
Slaps og snø i Oslo. Væromslaget skaper generelt glatte og våte veier lokalt på Østlandet.
Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Les også

Kaos på veiene: Store vannmengder, forsinkelser og innstillinger

– Rockwool har 20 fabrikker i 14 land. Norsk prosesskompetanse vil bidra til nye teknologiske løsninger og klimagasskutt over hele verden. Når norsk næringsliv har riktige rammebetingelser, både utvikler og tar vi i bruk ny klimateknologi, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, som selv satt i juryen.

– Norge med sin kompetanse på energikrevende produksjonsprosesser og bruk av fornybar elektrisitet i industrien leder an i det grønne skiftet, fastholder Almlid.

Egne ingeniører

Rockwools fabrikk i Moss har over 130 ansatte. For å elektrifisere steinullproduksjonen måtte selskapet intestere i en ny elektrisk smelteovn med totalkostnad 340 millioner kroner. Det er Rockwools egne ingeniører som har utviklet ovnen, som er den aller første i sitt slag. Enova støttet prosjektet med 101,5 millioner.

Overgangen til elektrisk smelteovn vil ikke bare gi reduserte utslipp og mindre produksjonsavfall, men også redusert støy for lokalbefolkningen. Dels fordi de nå bruker et mer raffinert steinmateriale, dels fordi de har bygd et lydisolert lager på fabrikkområdet.

Fabrikken har tidligere brukt en koksdrevet ovn til å smelte stein til steinull, som er den vanlige fremgangsmåten i bransjen.

Formålet med Næringslivets klimapris er å sette søkelys på at næringslivet er avgjørende for å få fram ny teknologi og klimaeffektive løsninger.

I tillegg til NHO-direktøren besto juryen av Olav Bolland, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved NTNU, og Marius Holm, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero.

Et stort kvikkleirefelt i skråningen ned mot fjorden der et nytt dobbeltspor og stasjon skal bygges, har skapt både frykt og kostnadsøkninger for togprosjektet Sandbukta-Moss-Såstad.
Les også

Oppdaget alvorlige avvik: Bane Nor stanser arbeid med jernbaneprosjekt i Moss

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.