NYHETSBREV

Robotene blir viktigere på NTNU

Samtidig tilbyr universitet kandidater med bachelorgrad utenfor automatiseringsfaget et nytt, toårs masterstudie.

NTNU legger mer vekt på robotisering i masterstudiet for kybernetikk og åpner en studiemulighet for kandidater med bachelorgrad også utenfor automatiseringsfaget (arkivfoto).
NTNU legger mer vekt på robotisering i masterstudiet for kybernetikk og åpner en studiemulighet for kandidater med bachelorgrad også utenfor automatiseringsfaget (arkivfoto).
20. feb. 2014 - 18:41
Vis mer

Instituttleder Morten Breivik ved institutt for teknisk kybernetikk forteller til Automatisering at det femårige masterprogrammet endrer navn fra "Teknisk kybernetikk" til "Kybernetikk og robotikk" høsten 2014

Les: Sintef utvikler et universelt bin-picking-system basert på to roboter

Øker robottrykket

Han mener det gir et mer tidsriktig bilde av robotenes økende betydning i forskning, undervisning og i samfunnet generelt.

NTNU etablerer samtidig en såkalt ingeniørstige for de to første studieårene i masterstudiet. Breivik forklarer at stigen innebærer at studentene vil møte et kybernetikkfaglig emne hvert eneste semester fra de begynner på studiet. Første høst får de "Kybernetikk introduksjon" ("Kyb intro"), deretter "Tilpassede datasystemer", "Industriell elektroteknikk" og "Reguleringsteknikk".

I tredje klasse møter studentene fire kybernetikkemner, nemlig "Lineær systemteori", "Sanntidsprogrammering", "Optimalisering og regulering" og "Modellering og simulering".

- Sammen med ingeniørstigen danner disse emnene en felles grunnstamme som alle studentene blir utrustet med, sier Breivik.

Les: Robotduo pakker hundepølser uten menneskelig assistanse

Masteroppgave

Studentene må også velge fordypning gjennom studieretning og hovedprofil dette året. Ifølge instituttlederen står valget mellom de nye retningene "Tilpassede datasystemer", "Energi og prosesstyring", "Roboter og fartøystyring" og "Medisinske og biologiske systemer". Hver retning tilbyr 2-3 hovedprofiler.

- En hovedprofil består av obligatoriske og selvvalgte emner som kjennetegner profilen, forklarer han.

Masterstudiet avsluttes med fordypningsprosjekt og masteroppgave i femte klasse.

Les: VW har "ansatt" sin første samarbeidsrobot

Fra bachelor til master

Kandidater med en bachelorgrad innen et annet fagområde enn automatisering, kan fra høsten 2014 ta toårig påbygging som gir mastergrad i ”Industriell kybernetikk” ved NTNU. Instituttleder Morten Breivik forteller at dette er et nytt tilbud.

- Studentene får en kybernetisk fagkompetanse på toppen av sitt opprinnelige spesialområde, sier han.

NTNU har laget to emner som møter disse studentene i første semester, nemlig "Automatiseringsteknikk" og "Systemteori grunnkurs". Ifølge Breivik har norsk industri flagget behovet for et slikt studium, spesielt fordi kybernetikk stadig spiller en større rolle i samfunnet generelt og hos teknologibedriftene spesielt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Kandidater som allerede har en bachelorgrad i automatisering eller lignende, kan ta toårig påbygging ved NTNU som gir mastergrad i "Kybernetikk og robotikk", altså samme tittel som et komplett masterstudie.

Les: SB Seating (Håg-stoler) har økt produktiviteten med 70 prosent

Mer informasjon

5-årig Kybernetikk og robotikk: http://www.ntnu.no/studier/mttk

2-årig Kybernetikk og robotikk: http://www.ntnu.no/studier/mitk

2-årig Industriell kybernetikk: http://www.ntnu.no/studier/miik

Søknadsfristen er 15. april.

Les: Automatiserings innsiktsartikkel om raskere robotisering ved involvering av tradisjonelt fagpersonell

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.