INDUSTRI

Robotbønder sikrer markens grøde

Farmboter vil dyrke, luke og høste.

14. jan. 2014 - 19:56

Noen her i redaksjonen er fortsatt ikke fylt 40, men husker likevel da de plukket stein i åkeren som barn. Teknologiutviklingen raser imidlertid avgårde. I en ikke altfor fjern fremtid kan jobben som har gjort gutter til menn på flatbygdene Hedmarken i generasjoner, bli gjort av såkalte «farmboter».

Akkurat slike arbeidsoppgaver passer perfekt for robotbøndene som nå er på vei inn i markedet.

Landbruksmyndighetene i Storbritannia mener «farmbotene» er fremtiden til det britiske jordbruket. Robotene vil kunne effektivisere driften og gjøre jobber som kan gå på ryggen og annen helse løs, ifølge avisen The Guardian.

– Jeg vil at våre bønder og matprodusenter skal få tilgang til et bredest mulig utvalg av teknologier, sa miljø- og matminister Owen Paterson på Oxford Farming Conference.

Britiske myndigheter har laget en egen «agri-tech»-strategi der de vil bruke 1,6 milliarder kroner på teknologiutvikling i landbruket. De oppretter også en egen ambassadørstilling for landbruksteknologi.

Les også: Selvgående robot kan gjøre bonden rikere

Robotene kommer

"Farmbotene" er slettes ingen utopi. Man kan ha langstøvlene godt plantet i norsk leire og fortsatt tro på at roboter «will roam the fields» om ikke lenge. Flere teknologibedrifter har allerede utviklet ulike former for droner for jordbruket.

En lukerobot feier unna ugress på åkrene i California. En druerobot ruller allerede mellom vinranker i Frankrike, der den beskjærer druetrærne, se video her. Under utvikling er også roboter som kan sjekke vekst, fukt og tegn på sykdom hos plantene.

Andre igjen har utviklet frukt- og grøntplukkende maskiner, som denne jordbærplukkeren eller denne agurkplukkeren. Enkelte som Prospero the Swarming Farmbot som sjekker jordsmonnet før den sår er mer på konseptstadiet, som vist i denne videoen.

På de enorme åkrene i Sør-Amerika bruker bøndene droner til å inspisere dyrene og avlingene, og i Japan bruker bøndene ubemannede fly til å sprøyte ugress.

I Storbritannia er man imidlertid skeptisk til vidstrakt bruk av flyvende farkoster i jordbruket, siden dette vil kunne utgjøre en risiko for både folk på bakken og annen luftfart.

Les også: Denne roboten plukker stolhjul lett som blåbær

Bærplukkere og gjetere

President Peter Kendall i det britiske Bondelaget sier at teknologi vil kunne øke produktiviteten. Allerede i dag er automatiske melkemaskiner vanlig. Disse kan melke mange kyr på en gang og være både bedre for dyrene og øke melkeproduksjonen.

– Ubemannede roboter er jo litt futuristisk, men det jobbes med utviklingen. De kan brukes til plukking av frukt og bær og dyrehold, sier Kendall.

Selv de mest ihuga robotentusiastene ser at det vil ta flere år før robotene for alvor tar en større del av markedet. En av de mer spesielle robotene under utvikling er en gjeterobot. Roboten er programmert til å holde orden på dyr, og jage eventuelle utbrytere tilbake til flokken.

Den fremtidige robotiseringen av landbruket er imildertid til bekymring for jordbruksarbeiderne, som vil kunne bli overflødige. I mange land i Europa er landbruket en særdeles viktig arbeidsplass.

– Vi mener at prioriteten må være å skape flere og mer meningsfulle jobber, sier Emma Hockridge, leder av Soil Association.

Hun viser til at økologiske gårder i gjennomsnitt har 50 prosent flere i arbeid per hektar.

Les også:

Så enkelt lager du din egen mobil

Denne dronen ser ut som en rovfugl fra bakken

Slik kan du bygge roboter uten koding  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.