Robot vasker Gardermoen

Som første flyplass i Norden tar Gardermoen en vaskerobot i bruk.

Rolf Magnus W. Sæther, Newswire
19. aug. 2016 - 07:00
 

ISS lar en robot får prøve seg som vaskehjelp på Oslo Lufthavn. Snart vil rengjøringsroboter bli vanlig over alt.

En del reisende sperret opp øynene litt ekstra da de møtte på en vaskerobot i avgangshallen på Gardermoen i sommer. Den noe uvanlige ferievikaren ble testet ut av ISS, for å se om den kan brukes til å vaske gulv hos deres kunder.

 – Intellibot-roboten er konstruert for å kunne rengjøre store åpne arealer. Avgangshallen på Gardermoen er et perfekt testområde, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS.

Stor kapasitet

Når kontorlandskap, korridorer og flyplasser vaskes, er bruk av tid og vann viktige faktorer. Intellibot går i fire timer før den må lades og klarer tusen kvadratmeter i timen. Den renser vannet underveis så man slipper å løpe etter den for å fylle på nytt hele tiden.

– Det eneste operatøren trenger å gjøre er å bringe roboten til startstedet. Deretter ordner den resten selv. Når gulvvasken er gjort, sier den ifra via en melding på nettbrett eller mobil, sier konseptsjef Bjørn Espen Sundt i Lilleborg Profesjonell, selskapet som markedsfører Intellibot i Norge.

Roboten er utstyrt med sonarer som oppfatter alt som skjer rundt den.

– Maskinen går kun i 1,4 km/t, så den vil aldri kunne gjøre skade på folk eller gjenstander. Den har sensorer som registrerer alle hindringer, og den stopper med én gang noe kommer i veien for den, sier Sundt.

Vaskeroboter egner seg best til store flater. Den har kapasitet på 1000 m2/time, og må lades etter fire timers bruk.
Vaskeroboter egner seg best til store flater. Den har kapasitet på 1000 m2/time, og må lades etter fire timers bruk.

Robotene kommer       

Oslo Lufthavn er den første flyplassen i Norden som tester den nye vaskeroboten.

– Rundt år 2000 prøvde vi ut en lignende maskin, men det gikk dårlig. Da var ikke teknologien god nok for et så komplekst sted som vårt, med møbler, rulletrapper og millioner av passasjerer, sier Hans Bendik Eriksen, avdelingssjef for operativ drift ved Oslo Lufthavn.

I dag har robotteknologien kommet mye lenger, spesielt i USA. Nå spås automatiseringen i rengjøringsbransjen å skyte fart i Europa og Norge også.

– Robotteknologi i renholdsbransjen er foreløpig helt i fødselen i Norge. Vi er i ferd med å teste bruksområder og effektivitet. Om ett til tre år vil det ikke være uvanlig å se roboter som rengjør gulv der profesjonelle rengjøringsbyråer har oppdrag, sier Stig Ronander i ISS.

Stig Ronander er fagsjef for renhold i ISS. Han sier avgangshallen på Gardermoen er et perfekt testområde for vaskeroboten.
Stig Ronander er fagsjef for renhold i ISS. Han sier avgangshallen på Gardermoen er et perfekt testområde for vaskeroboten.

Automatiseringen vil ikke bare bestå av roboter, men også for eksempel av sensorer.

– Sensorer og nettbretteknologi kombineres for å styre renholdet til områdene som er skitne. En sensor kan si ifra om søppelbøtten er i ferd med å bli full, om hvor mange ganger det er tatt i dørhåndtaket på fellesdoen, og så videre, sier han.

På tross av automatiseringen, trenger ikke deres ansatte å frykte for jobbene sine, forsikrer ISS.

– Robotene skal ikke erstatte våre ansatte, men være en hjelpende hånd. Vi ser for oss at robotene ta tar de store åpne områdene, gjerne på nattestid, mens renholderne tar finpussen og arbeider der hvor de møter mennesker, sier Ronander.

Fikk du med deg:  – At automatisering nå kommer over alt, nesten av seg selv, er en styrke for medlemsbedriftene og for NFA.

Også hjemme hos deg

Hver tredje nordmann tror at husholdningen deres kommer til å ha robotstøvsuger før eller senere, 17 prosent innen fem år, viser en spørreundersøkelse som er utført av YouGov for ISS. I den samme undersøkelsen svarer to av tre at de syns rengjøring er kjedelig.

– Det kommer stadig nye og bedre roboter som gjør rent. Vi er blitt vant til at de klipper plenen på egenhånd, nå tar de seg snart av gulvvasken og støvsugingen også, sier Ronander.        

Elkjøp-kjeden har så langt solgt flest robotstøvsugere, men tror gulvvaskerne blir mye vanligere fremover.

– Etter en periode med mange tilbydere av robotstøvsugere i alle prisklasser, ser vi at interessen har stabilisert seg for kvalitetsprodukter til en del tusenlapper. En robot må fungere meget godt hvis den ikke skal bli gjenstand for misnøye og havne på loftet, sier Øistein Braathu i Elkjøp.

Robotene for hjemmemarkedet er adskillig mindre i størrelse enn de som renholdsbyråene skal bruke, men du er fortsatt avhengig av nokså frie flater for å få god effekt av en robot. De kan ikke flytte på ting.

Leste du Automasjonsleverandørenes rolle i den teknologiske utvikling

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.