INDUSTRI

Rjukan kan komme på UNESCOs verdensarvliste

Rik industriarv blir verdsatt.

Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Den er kanskje aller mest kjent for å bli sabotert av Kompani Linge under den andre verdenskrig, fordi tyskerne produserte tungtvann som de trodde var nødvendig i utviklingen av atombomben.
Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Den er kanskje aller mest kjent for å bli sabotert av Kompani Linge under den andre verdenskrig, fordi tyskerne produserte tungtvann som de trodde var nødvendig i utviklingen av atombomben. Bilde: Marianne Løvland, NTB/Scanpix
NTB NTB NTB
16. mai 2015 - 11:07

Industriarven Rjukan-Notodden bør føres opp på verdensarvlisten for verdifulle kulturminner, anbefaler UNESCOs rådgivende organ, ICOMOS.

Det går fram av en innstilling som Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren har mottatt.

Les også: Slik fungerer tungtvann

Stor inspirasjon

– Det er veldig gledelig at UNESCOs innstilling til vedtak er at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. Nominasjonen er en stor inspirasjon for vernearbeidet. Anleggene på Rjukan og Notodden var industri i verdensklasse, og er en viktig del av Norges nyere kulturarv, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Verdensarvkomiteen holder sitt møte i Bonn fra 28. juni til 8. juli. Her tas den endelige beslutningen om hvilke nominasjoner som skrives inn.

Les også: Hydro selger Herøya Industripark

Betydelig ringvirkninger

Miljøverndepartementet forslo Rjukan og Notodden industriarv til UNESCOs verdensarvliste allerede i 2009.

I fjor høst besøkte UNESCOs rådgiver, ICOMOS, Telemark, og de anbefaler at den settes på verdensarvlisten. UNESCOs sekretariat følger den innstillingen.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp) i Telemark synes dette er stort.

– Får vi verdensarven til Telemark, så vil det ha betydelige ringvirkninger. En ting er at dette vil gjøre Notodden, Rjukan og Telemark synlig som et reisemål over hele verden, sier han.

Les også: Milliardær bygger datalagringssenter i Telemark

Kom ikke med

Norge hadde også Vikingarv i Nord-Europa som kandidat til verdensarvlisten. UNESCO mente denne kandidaten trenger ytterligere bearbeidelse før den kan skrives inn.

– Vi vil takke for stort engasjement og innsats i prosessen så langt. Mange har jobbet lenge og intensivt for denne nominasjonen. Selv om ICOMOS mener at nominasjonen av vikingarvsteder bør omarbeides og spisses, så er det positivt at de ønsker samarbeid og deltakelse om den videre prosessen, sier riksantikvar Jørn Holme.

Les også: Rjukan badet i indirekte sollys da speilet ble innviet

Verdensarvstatus

Norge har i dag sju områder innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. De første var Bryggen i Bergen og Urnes stavkirke i Sogn og Fjordane, som begge fikk verdensarvstatus i 1979.

I 1980 ble Bergstaden Røros oppført. Deretter kom Bergkunsten i Alta i 1985, Vegaøyan i Nordland 2004, og Vestnorsk fjordlandskap og Struves meridianbue i 2005 – denne siste sammen med ni andre land.

I 2010 ble en utvidelse av Røros oppført på verdensarvlisten. Den omfatter kommunene Tolga, Os, Engerdal og Holtålen.

Norges største ingeniørbragd: Norges største ingeniørbragd: Disse to fikk desidert flest stemmer

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.