ENERGI

Riksrevisoren starter gransking av Statnett og NVE

Kapasiteten i kraftnettet er under press i store deler av landet. Trolig er det behov for store investeringer langs kysten. Nå starter Riksrevisjonen gransking.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen skal undersøke om kapasiteten i kraftnettet og planene for ny utbygging er i stand til å ivareta behovet for økt forbruk i årene som kommer.
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen skal undersøke om kapasiteten i kraftnettet og planene for ny utbygging er i stand til å ivareta behovet for økt forbruk i årene som kommer. Foto: NTB
4. sep. 2022 - 10:36

– I område Nord er det fullt i nettet. Det er fra før godt kjent at det er svært lite kapasitet til nytt forbruk i blant annet Bergen, Haugalandet og Grenland-traktene. Grovt sett ser vi betydelige kapasitetsutfordringer og behov for nettinvesteringer langs mye av kysten fra nord til sør, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen Holdhus i Statnett til Dagens Næringsliv.

Nå skal Stortingets kontrollorgan gjennomføre en forvaltningsrevisjon for å finne ut hvordan nettutviklingen og saksbehandlingen er tilpasset samfunnets behov. Granskingen stiller tre overordnede spørsmål:

  • Fungerer systemet for planlegging av nettet godt nok?
  • Behandler NVE konsesjonssøknadene effektivt, og blir de riktige prosjektene prioritert?
  • Sørger Statnett for at strømnettet bygges på en samfunnsøkonomisk rasjonell måte?

I Norge er det over 100 selskaper som deler regionalnettet mellom seg.

– Det er en utfordring for nettselskapene å balansere hensynet til egen økonomi opp mot samfunnets behov for å planlegge langt fram i tid. Det forsterkes av ambisiøse klimamål og politikernes og næringens ønsker om elektrifisering og etablering av nye kraftkrevende industrier, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Torsdag blir det møte mellom Oslo kommune og kommunalministeren. Tema er Oslo småhusplan, der NVE mener 28.000 eiendommer må utredes for flom- og skredfare
Les også

Full stopp i Oslos småhusplan – NVE krever skredutredning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.