FORSVAR

Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig

Inneholder informajson om sårbarheter som har høy verdi for fremmed etteretning, forklarer forsvarsministeren.

I en rapport fra mai får regjeringen kritikk for kjøpet av F-35, men noe mer får ikke folk vite.
I en rapport fra mai får regjeringen kritikk for kjøpet av F-35, men noe mer får ikke folk vite. Foto: Eirik Helland Urke
9. des. 2019 - 07:31

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har bedt om at Riksrevisjonens kritikk av regjeringen og Norges nye kampfly F-35 holdes hemmelig.

Riksrevisjonen leverte i mai i år en rapport om de nye kampflyene der regjeringen, ifølge Klassekampen , får kritikk. Etter at forsvarsminister Bakke-Jensen ba om at rapporten i sin helhet skal hemmeligholdes, spurte Riksrevisjonen om det er mulig å lage en avgradert versjon, noe Bakke-Jensen avslo.

– Undersøkelsen om kampflyvåpenets operative evne omfatter blant annet mulige sårbarheter i vedlikehold, logistikk- og forsyningsfunksjonene, kampflybasene og luftvern. Denne typen informasjon har høy verdi for fremmed etterretning, forklarer forsvarsministeren, som sier både forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og Riksrevisjonen er enig med ham om hemmeligholdet.

Offentlig er hovedregelen

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier i en epost at hovedregelen er at Riksrevisjonens rapporter er offentlige når de er levert til Stortinget.

– Det ligger utenfor min rolle å mene noe om hvordan Stortinget bør behandle våre rapporter. Vår hovedoppgave er å gi Stortinget informasjonen de trenger for å kunne kontrollere regjeringen, skriver Foss.

Sikkerhetsgraderingen gjør det videre umulig å si hvor alvorlig kritikken er, ifølge Forsvarsdepartementet.

Nå skal rapporten opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Så skal utenriks- og forsvarskomiteen komme med en uttalelse. Etter jul skal kontrollkomiteen komme med en innstilling til Stortinget, og den skal så debatteres. Alt blir hemmeligstemplet.

Også Norge har byttet ut F-16-flyene. Bildet er fra Bodø tidligere i vinter da ukrainske soldater fikk trening i Norge.
Les også

Danmark: Selger F-16-fly for over tre mrd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.