IKT

RFID i plast på løpende bånd

ORGANISK: PolyIC hevder å være først ute med masseproduserte RFID-brikker i organisk materiale. FOTO: POLYIC
ORGANISK: PolyIC hevder å være først ute med masseproduserte RFID-brikker i organisk materiale. FOTO: POLYICBilde: PolyIC

Vi har hørt om polymerbaserte integrerte kretser lenge, eller plastbrikker om man vil, blant annet fra norske Opticom. Men så langt har det vært lite konkrete resultater å forholde seg til.

Enten har det dreid seg om rapporter fra forskningsmiljøer, eller det har vært mer eller mindre luftige industrielle skisser.

Tåler en trøkk

PolyIC er et nyetablert samarbeidsselskap mellom Siemens Automation and Drives og Leonard Kurz GmbH & Co, en ledende produsent av plastfolier. Ifølge en pressemelding fra selskapet har de allerede en prototyp som de hevder å er verdens raskeste integrerte krets basert på organisk materiale.

De opererer med 50 mikrometer lederbredde og en frekvens på 600 kHz. Kretsene skal også tåle tøffe omgivelser. De er testet i to dager på 60 grader C og 100% relativ fuktighet og kan fortsatt vise til stabile data. Kretsene skal faktisk tåle temperaturer helt opp til 120 grader C.

Produseres som aviser

De hevder også å beherske den viktige produksjonsteknikken med kretser masseprodusert i løpende bane på samme måte som aviser i rotasjonstrykk. Dermed er det mulig å produsere kretsene for en femøring per stykk.

En slik pris åpner en enorm markedsmulighet. PolyIC tar i første omgang sikte på å bruke RFID-kretsene som erstatning for strekkoder, som vanligvis bare gir meget begrenset informasjon om en vare. Med disse brikkene får man intelligente merkelapper med spesifikk informasjon for hvert enkelt produkt.

Radiokommunikasjonen åpner også for nye muligheter i hele varekjeden fra levering, lagerkontroll og merking av varene siden alt kan gjøres på avstand. Ikke minst blir dette viktig i fremtidens automatiske butikk-betalingssystemer. Der kan man bare kjøre handlevogna forbi en radioscanner som registrerer alle varene i vogna.

På markedet neste år

PolyIC sier de skal være på markedet med brikkene allerede i 2006. De vil etter hvert også utvikle mer kompliserte brikker med flere tusen transistorfunksjoner og opp til 128 bit lagerkapasitet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.