OLJE OG GASS

Reuters: Statoil kutter ytterligere fire milliarder fra Castberg-utbyggingen

Har allerede kuttet mellom 40 og 50 milliarder.

Bilde: Statoil

Statoil annonserte tidligere i år at de har klart å få ned kostnadene på Johan Castberg fra 100 milliarder kroner, til et sted mellom 50 og 60 milliarder kroner.

Den voldsomme kostnadsbesparelsen vakte oppsikt da det ble kjent. Nå har kostnadene gått ytterligere ned, ifølge Reuters.

– Statoil planlegger å kutte estimatene for Johan Castberg med ytterligere fire milliarder kroner, sier prosjektdirektør Erik Strand Tellefsen ifølge Reuters.

Det var på Barentshavskonferansen de nye kuttene for Castberg ble kjent.

Mener oljen bare kan bli liggende

Johan Castberg – tidligere kjent som Skrugard og Havis – har etter hvert blitt et omdiskutert felt.

Statoil dro blant annet til Finnmark – med champagne i bagasjen – for å kunngjøre gladnyheten om at Castberg-feltet skulle bygges ut på en slik måte at oljen skulle ilandføres på Veidnes.

Dette har Statoil siden gått mer og mer bort fra ved å fremholde at en flytende produksjons- og lagringsløsning kommer til å være mer bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Dette har fått Finnmarks-politikere til å rase: Arbeiderpartiet i Finnmark har sagt at dersom det ikke blir ilandføring, kan oljen bare bli liggende.

Men etter at Statoil i januar annonserte at utbyggingskostnadene var blitt redusert med nær 50 prosent, ser det mørkere ut for ilandføringsentusiastene i Finnmark.

Slik gjør de det

Castberg-prosjektet, slik det ligger an i dag, vil ifølge Statoil innebære et FPSO-konsept med ekstra prosesskapasitet og økt fleksibilitet, flere stigerør og mer tilgjengelig plass til å kunne ta imot tilleggsressurser i området.

Feltet planlegges med i overkant av 30 undervannsbrønner fordelt på 10 templater og to satellittstasjoner.

– En utbygging av Johan Castberg vil innebære en stor og omfattende subseautbygging, i tillegg til produksjonsskip. De store kostnadsforbedringene skyldes at vi har endret konsept og rendyrket det, utviklet et smartere subseadesign, fått mer effektiv borings- og dreneringsstrategi og dratt nytte av generelle kostnadsreduksjoner i markedet, sier Erik Strand Tellefsen, direktør for Johan Castberg-utbyggingen.

For en oversikt over de PUD-godkjente feltene på norsk sokkel se den interaktive oversikten under.

test

Operatør: Total (51 prosent)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.