MOBIL

RETROTEST: Sony Ericsson Z800i

Når man finner en ubrukt Z800i på en fredag er det faktisk bare én ting å gjøre.

14. sep. 2012 - 14:22
Vis mer

Dersom man lurer på hvor lenge det er siden sist man ryddet i skapene hjemme, er det en god pekepinn å for eksempel finne en mobiltelefon fra 2005. 

I dette tilfellet var det en aldri så liten juvel som dukket opp mellom svidde T-Bird-prosessorer og annet høyteknologisk utstyr fra den tiden: Sony Ericsson Z800i. 

Hva skiller z800i fra andre telefoner?

Om du kjøper en mobiltelefon i dag kan du være rimelig sikker på at den til en viss grad vil ligne på den som ligger i naboesken. 

Slik var det ikke i 2005. Da gjorde produsentene en mye mer omstendig jobb for å skille seg ut, og vi fikk se et lass med kreative løsninger som i større eller mindre grad fungerte bra. 

LES OGSÅ: Seks tvilsomme designavgjørelser fra Nokia

To skjermer

De mest opplagte løsningene som skilte Z800i fra resten av bølingen for sju år siden ligger i designen.

Her snakker vi for det første om en telefon som har TO skjermer.

På utsiden av kamskjellet finner du en éntommers fargeskjerm med en oppløsning på 101 x 80 piksler. Denne viser deg informasjon om mottatte meldinger, klokke og annet uten at du trenger åpne telefonen. 

Åpner du opp godsaken kommer en 2,2-tommers TFT-skjerm med 220 x 176 pikslers oppløsning til syne. På den tiden var dette særdeles bra, og gav et skarpt og fint bilde. Denne esken gjorde oss glad.En egen varselskjerm sørger for at du ikke trenger åpne telefonen for å for eksempel sjekke klokkeslettet. 

Den andre faktoren som vakte oppmerksomhet var den roterbare kameralinsen. På toppen av telefonen finner du en trommel som kan roteres 360 grader, og dermed peke kameraet i akkurat den retningen du vil. Kameralinsen er plassert i en trommel som kan roteres 360 grader. Legg merke til de seks LED-lampene.

Teknobombe

I tillegg til en helt unik design slo Sony også på stortromma når det kom til funksjonsutvalget. Z800i var for eksempel den tredje 3G-telefonen på det norske markedet, så her var det bare å slenge seg på internett i høy hastighet. 

Den er ellers utstyrt med Bluetooth, IR-port, minnekortstøtte (Memory Stick Duo Pro opp til 4 GB) og MP3-spiller, og en USB-kabel for tilkobling til PC følger med i esken. Om du skulle lure: Ja - Dette var før Sony Ericsson innførte miljøsatsingen Greenheart.

Alt i alt var Z800i det man man kalle en skikkelig premium-telefon med absolutt alt du kunne be om av teknologi og funksjoner. Dette gjenspeilet seg også i prisen, for det var ikke få lapper du måtte ut med for å skaffe deg et eksemplar. 

LES OGSÅ: De heftigste, lekreste og teiteste mobilene verden noengang har sett

Hvordan fungerer Z800 i dag?Er Z800i brukbar når man har vendt seg til modeller som den til høyre (Samsung Galaxy S III)?Smal, kort og tjukk. 

Er det én ting som er sikkert, så er det at vi har blitt særdeles bortskjemt med telefoner som LG Optimus 4X HD og Samsung Galaxy Note

Da vi slo på Z800i var vi derfor en smule bekymret for å oppleve den samme følelsen som dukker opp når du ser den morsomste filmen fra barndommen om igjen: At det slett ikke er like morsomt. 6 x LED = finfin lommelykt.

Disse bekymringene forsvant imidlertid kjapt. 

Sony Ericssons egenproduserte menysystem er enkelt, inneholder akkurat passe mange valg og er lett å finne frem i. Telefonen oppleves også som særdeles rask noe som enkelt og greit skyldes at programvaren er tilpasset maskinvaren, ikke omvendt. Et eksempel på hvor kjapt det går er at telefonen er klar til bruk omtrent tre sekunder etter du trykker på på-knappen.Det enkle er ikke alltid det beste, men vi synes det fungerer overraskende bra, også i dag. 

I tillegg synes vi fysiske taster var et veldig hyggelig gjensyn. Her har du ikke bare et veldig bra nummertastatur (det tok litt tid å venne seg til "gamlemåten" å skrive tekstmeldinger på), men også dedikerte taster for alt fra volum til meny til tilbake-snarvei til kamera - og til og med en egen tast for lommelykt. Vi merker at vi rett og slett savner tiden der produsentene ikke var livredde for å smekke inn taster der det føltes naturlig.

Vi har også ringt en del med telefonen, og kan konstatere at det har skjedd ganske mye på talekvalitet-fronten de siste årene - her er det litt metallisk lyd, rett og slett. Dette er for all del ikke et banehogg, for du hører fremdeles klart og tydelig hva som blir sagt, det er bare ikke like rent som i dagens telefoner. Egen tast for lommelykt og kamera er bare noen av funksjonstastene du finner strødd rundt på denne telefonen. Her får du plass til et tosifret antall minutter med musikk. 

Konklusjon

I en hverdag full av teknologi og mobiltelefoner som gjør oss tilgjengelige gjennom både Facebook, e-post, meldinger, anrop og det som ellers finnes av kommunikasjonsmetoder synes vi det passet helt finfint å finne et nedstøvet, men strøkent eksemplar av Sony Ericsson Z800i. Denne telefonen innfrir de to mest grunnleggende kravene vi har til en mobiltelefon - at den skal kunne brukes til ringing og tekstmeldinger. 

Faktisk føles det litt som om vi får oss et behagelig avbrekk fra alt styret som følger mulighetene i en moderne mobil. Når det samtidig er slik at mange ikke bruker andre funksjoner enn ringing og tekstmeldinger tar vi oss selv i å lure på hvorfor produsentene kun satser på store berøringsskjermtelefoner i dag. 

Z800i skal få vikariere for Galaxy S III frem til mandag, og før vi tar helg skal vi slenge inn enda et eksempel på at noen ting var bedre før: Dette vikariatet greier den uten lading.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.