OFFSHORE

Ressursrik oljefyr

17. aug. 2000 - 23:56

Den 51 år gamle direktøren for Oljedirektoratets ressursavdeling vet hvor det er funnet olje og gass, hvor mye som er tatt opp og hva vi kan vente å få opp i dette århundre.

– Når tar oljeeventyret slutt, Wiborg?

Ressursdirektøren besvarer spørsmålet med en latter og et spørsmål: – Kanskje du burde ringe oraklet i Delphi?

Wiborg kunne ha kontret med et motspørsmål om hvor gammel utspørreren er. Etter å ha fått svar på det, kunne han så ha sagt at utspørreren nok ikke i sin levetid, vil få oppleve slutten på oljealderen. Men det utfyllende svaret ble slik: – Forskerne regner med at det på norsk kontinentalsokkel er olje i 25–30 år til, og gass i hvert fall ut dette århundret. For ikke å ta for hardt i.

Han viser til at Norge har produsert 2,7 milliarder kubikkmeter olje, det som på fagspråk kalles oljeekvivalenter, mens reservoarundersøkelser viser at det fortsatt ligger igjen omkring syv milliarder i reservoarene. I tillegg kan man regne med å oppdage en del til – og utvinne stadig mer som følge av nye teknikker og metoder.

– Derfor er det ikke overdrevent optimistisk å si at landet har olje for 20–25–30 år – og kanskje enda mer. For å være på den sikre siden kan jeg jo si at vi vet at vi har olje i 17 år.

– Og gass?

– Gass har vi strengt tatt i 93 år, men ingen vil vel bli forbauset om man viser seg å legge noen tiår til dette. Så skal vi nok huske at det hele dreier seg om etterspørsel: Så lenge noen vil kjøpe det vi kan tilby – vi er definitivt en høykostleverandør – har vi et marked. Samtidig er det lett å forestille seg at vi kan bli utkonkurrert.

Et annet spørsmål er hva transportsektoren drives med om for eksempel tjue år. – Det er ikke usannsynlig at store teknologiske nyvinninger vil endre vårt bilde av behovet for petroleum. I så fall er det lett å tenke seg en situasjon der såvel prisbildet som behovet snus på hodet. Det er vanskelig å spå om dette, minst like vanskelig som å spå om været.

Rolf Wiborg har kone og tre barn på 25, 23 og 17 år, og i ferien koste de seg på Hvaler. – Det regnet litt av og til, og selv om vi ikke hadde tropisk varme i år, ble alle frokoster unntatt fire inntatt på verandaen. Og med unntak av åtte dager ble alle tilbrakt i shorts.

Rolf Wiborg er utdannet sivilingeniør i kjemi fra NTH i1972 og har jobbet i Oljedirektoratet siden 1997, etter «læreår» i Statoil og Phillips Petroleum. Vi spør ikke om han savner store oppgaver som å være medansvarlig for Ekofisk-oppjekkingen og byggingen av Ekofisk II, vi har bare en ørliten følelse av nostalgisk tilbakeblikk; hvem gjør vel ikke det av og til? Wiborg er en opptatt mann og vi vil ikke plage ham med enda mer mas.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Selv om han har ressurser til å takle det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.