Relativt lite stråling i byer

Relativt lite stråling i byer
SJEKKES: Tjenestemenn i beskyttelsesutstyr leter etter spor av stråling på barn fra det evakuerte området nær kjernekraftverket Fukushima Daini i Koriyama. Bilde: Reuters

Sievert:

Sievert (Sv) er en avledet SI-enhet for bestemmelse av biologisk effekt av ioniserende stråling. Oppkalt etter den svenske fysiker og medisiner Rolf Maximilian Sievert.

Måleenheten angir hvor farlig strålingen er i kroppen. Selv om både beta- og gammastråling har større rekkevidde enn alfastråling, regnes alfa for å være 20 ganger verre i kroppen fordi den er så svak at den ikke kommer seg ut og blir i kroppen.

Effektiv dose og ekvivalent dose oppgis i sievert eller millisievert (mSv) som er en tusendels Sv.

En mSv tilsvarer dosen produsert ved å bli utsatt for en mGy (milligray) stråling.

Kroppens tålegrense før akutt strålingssyke er ved 500 mGy. Studier har vist at risikoen for å få dødelig kreft øker med 0,004% per mSv

Kilde: Wikipedia

Becquerel:

Becquerel (Bq) er en avledet SI-enhet for måling av radioaktivitet.

Én becquerel er definert som radioaktiviteten av et materiale hvor 1 atom henfaller per sekund, eller utsendelse av 1 partikkel per sekund.

Tidligere ble curie (Ci) brukt som enhet for radioaktivitet. 1 Ci = 37 GBq (37 000 000 000 Bq).

Måleenheten er oppkalt etter den franske fysikeren Antoine Henri Becquerel.Kilde: Wikipedia

Det japanske nyhetsbyrået NHK har gjennomgått strålingsnivået i byer rundt kraftverket torsdag morgen, lokal tid.

I Fukushima City, 65 kilometer nordvest for kjernekraftverket, er strålingsnivået 13,0 mikrosievert pr. time. Det er 340 ganger mer enn normal bakgrunnsstråling i byen, skriver The Guardian og viser til NHK som kilde.

Les også: Fukushima tvinger fram nye krav

Koriyama

I Koriyama City vest for Fukushima Daiichi, er strålingsnivået 2,71 mikrosieverts, som er 45 ganger over normalt nivå.

Iwaki

Sør for atomkraftverket er det målt 1,25 mikrosieverts i byen Iwaki. Det er 20 ganger mer enn bakgrunnsstrålingen normalt er i byen.

Mindre enn røntgen

Japanske helsemyndigheter beroliger med at en times eksponering av nivåene i byene, ikke er så store. De tilsvarer ca. 1/500 del til 1/40-del av den strålemengde som kroppen eksponeres for ved en magerøntgen.

Les også: Advarer mot overdreven atomfrykt

Normalt i Tokyo

Ifølge Reuters ble det i Tokyo mål 0,809 mikrosievert pr. time på det høyeste. Det er om lag en tidel av det en person får i seg ved røntgen av tenner. Torsdag morgen var strålingen om lag på normal bakgrunnsstråling. Likevel holde de fleste personer seg innendørs så mye de kan, skriver Reuters.

Jod-hamstring

Rykter og falske nyhetsmeldinger får panikkslagne mennesker i land langt fra Japan til å hamstere jodtabletter. I går gikk jodsalget i Nord-Amerika til himmels., I dag er det Kina som har fått panikk, skriver The Guardian.

I Beijing og Shanghai går salget av vanlig bordsalt også i været. Innbyggerne har fått feilaktig beskjed om at vanlig salt inneholder nok jod til å beskytte mot strålingsskader.

Falske SMS-er, som utga seg for å være il-meldinger fra BBC og Reuters, advarte om atomsky på vei mot Asia og Europa og skapte panikkstemning enkelte steder.

Les også: Slik oppstår nedsmelting

Advarer mot feil fokus

En britisk forsker ved University of Manchester advarer om at frykten for stråling kan gjøre større skader enn stråling i seg selv.

– Folk blir unødvendig bekymret for det som viser seg å være veldig lite stråling for de aller fleste. Det virkelige problemet er å håndterer skadene av jordskjelvet og tsunamien, sier doktor Richard Wakeford til Reuters .

Han mener panikk for stråling dreier oppmerksomheten bort fra det som virkelig er ille for helsa til de rammete folkene. Kulde og mangel på rent vann er kritisk for de mange ofrene.

Les mer om: