KLIMA

Relativt lite stråling i byer

SJEKKES: Tjenestemenn i beskyttelsesutstyr leter etter spor av stråling på barn fra det evakuerte området nær kjernekraftverket Fukushima Daini i Koriyama.
SJEKKES: Tjenestemenn i beskyttelsesutstyr leter etter spor av stråling på barn fra det evakuerte området nær kjernekraftverket Fukushima Daini i Koriyama. Bilde: Reuters
Tore Stensvold
17. mars 2011 - 12:43
Vis mer

Det japanske nyhetsbyrået NHK har gjennomgått strålingsnivået i byer rundt kraftverket torsdag morgen, lokal tid.

I Fukushima City, 65 kilometer nordvest for kjernekraftverket, er strålingsnivået 13,0 mikrosievert pr. time. Det er 340 ganger mer enn normal bakgrunnsstråling i byen, skriver The Guardian og viser til NHK som kilde.

Les også: Fukushima tvinger fram nye krav

Koriyama

I Koriyama City vest for Fukushima Daiichi, er strålingsnivået 2,71 mikrosieverts, som er 45 ganger over normalt nivå.

Iwaki

Sør for atomkraftverket er det målt 1,25 mikrosieverts i byen Iwaki. Det er 20 ganger mer enn bakgrunnsstrålingen normalt er i byen.

Mindre enn røntgen

Japanske helsemyndigheter beroliger med at en times eksponering av nivåene i byene, ikke er så store. De tilsvarer ca. 1/500 del til 1/40-del av den strålemengde som kroppen eksponeres for ved en magerøntgen.

Les også: Advarer mot overdreven atomfrykt

Normalt i Tokyo

Ifølge Reuters ble det i Tokyo mål 0,809 mikrosievert pr. time på det høyeste. Det er om lag en tidel av det en person får i seg ved røntgen av tenner. Torsdag morgen var strålingen om lag på normal bakgrunnsstråling. Likevel holde de fleste personer seg innendørs så mye de kan, skriver Reuters.

Jod-hamstring

Rykter og falske nyhetsmeldinger får panikkslagne mennesker i land langt fra Japan til å hamstere jodtabletter. I går gikk jodsalget i Nord-Amerika til himmels., I dag er det Kina som har fått panikk, skriver The Guardian.

I Beijing og Shanghai går salget av vanlig bordsalt også i været. Innbyggerne har fått feilaktig beskjed om at vanlig salt inneholder nok jod til å beskytte mot strålingsskader.

Falske SMS-er, som utga seg for å være il-meldinger fra BBC og Reuters, advarte om atomsky på vei mot Asia og Europa og skapte panikkstemning enkelte steder.

Les også: Slik oppstår nedsmelting

Advarer mot feil fokus

En britisk forsker ved University of Manchester advarer om at frykten for stråling kan gjøre større skader enn stråling i seg selv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Folk blir unødvendig bekymret for det som viser seg å være veldig lite stråling for de aller fleste. Det virkelige problemet er å håndterer skadene av jordskjelvet og tsunamien, sier doktor Richard Wakeford til Reuters .

Han mener panikk for stråling dreier oppmerksomheten bort fra det som virkelig er ille for helsa til de rammete folkene. Kulde og mangel på rent vann er kritisk for de mange ofrene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.