KLIMA

Rekordvarmt i Arktis

- Arktis er et følsomt system, sier forsker. Temperaturene der er nå på et rekordhøyt nivå.
- Arktis er et følsomt system, sier forsker. Temperaturene der er nå på et rekordhøyt nivå. Bilde: Colourbox.com
Stein Jarle Olsen
17. okt. 2008 - 13:05

En rapport fra den amerikanske hav- og atmosfæreadministrasjonen (NOAA) utgitt torsdag, viser at temperaturen i Arktis er på rekordnivå.

Les også:

5 grader over

Rapporten, som gis ut årlig, tegner et dystert bilde av situasjonen. Lufttemperaturen i høst har ligget rekordhøye 5 grader celsius over normalen, noe forskerne forklarer med stor smelting av is de siste årene, som igjen har økt solvarmingen av havet.

Rapporten konstaterer også at oppvarmingen påvirker livet både på land og i havet, og at mengden vinteris som varer til den følgende sommeren synker drastisk, ifølge Reuters.

I tillegg ser reinsdyr- og karibu-bestanden til å synke, og grønlandsisen smelter.

Les også: 90 milliarder fat olje i Arktis

Dominoeffekt

– Endringene i Arktis viser en dominoeffekt fra flere årsaker mye tydeligere enn i andre regioner. Det er et følsomt system, og reflekterer ofte endringer på en relativt rask og dramatisk måte, sier oceanograf James Overland i NOAA.

Forskere ved National Snow and Ice Data Center ved universitetet I Colorado rapporterte forrige måned om at isen I Arktis var på det nest laveste nivået noensinne.

2008-isen var 34 prosent mindre enn gjennomsnittet fra 1979 til 2000, men ni prosent over det rekordlave nivået fra 2007.

Les også:

Flyktninger drar til Antarktis

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.