ENERGI

Rekordresultat for Equinor – vil betale ut 17 milliarder dollar til eierne

Equinor fikk et justert driftsresultat på 15,1 milliarder dollar i fjerde kvartal 2022, mens årsresultatet endte med rekordhøye 74,94 milliarder dollar.

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor kan presentere rekordresultater for fjerde kvartal og for hele 2022. Årsresultatet for 2022 endte på svimlende 74,94 milliarder dollar, mer enn dobbelt så mye som året før.
Konsernsjef Anders Opedal i Equinor kan presentere rekordresultater for fjerde kvartal og for hele 2022. Årsresultatet for 2022 endte på svimlende 74,94 milliarder dollar, mer enn dobbelt så mye som året før. Foto: Eirik Helland Urke
8. feb. 2023 - 07:00

Selskapet leverte et justert driftsresultat på 15,1 milliarder dollar i fjerde kvartal, langt høyere enn hva analytikerne anslo.

Det er likevel en markant nedgang fra tredje kvartal, hvor det justerte driftsresultatet ble rekordhøye 24,3 milliarder dollar.

Årsresultatet for 2022 endte på svimlende 74,94 milliarder dollar, noe høyere enn analytikernes anslag, skriver E24. Til sammenligning var samme resultat i 2021 33,49 milliarder dollar.

– I 2022 responderte vi på energikrisen og bidro til energisikkerhet. Vi leverte solid drift med rekordhøye resultater og kontantstrøm. Vi trappet opp kapitaldistribusjonen til aksjonærene, samtidig som vi investerte i en balansert energiomstilling og bidro til samfunnet med høye skattebetalinger, sier Equinor-sjef Anders Opedal.

17 milliarder i til aksjonærene

På grunn av de sterke resultatene deler Equinor ut 17 milliarder dollar til aksjonærene, forklarer Opedal.

– Equinor er unikt posisjonert for å levere energi og bidra til avkarbonisering og samtidig oppnå en høy avkastning. Sterk inntjening og kontantstrøm muliggjør fortsatt konkurransedyktig kapitaldistribusjon og investeringer i robuste prosjekter med høy verdiskaping innen olje- og gass, fornybar energi og lavkarbonløsninger, sier Opedal.

80 dollar fatet

Equinor leverte en samlet egenproduksjon på 2,046 millioner fat olje og gass per dag i fjerde kvartal, ned fra 2,158 millioner fat per dag i samme kvartal i 2021.

Årsaken til nedgangen er revisjonsstanser i den amerikanske offshorevirksomheten, uttrekning fra russiske eiendeler og utsatt gassproduksjon på norsk sokkel til perioder med høyere etterspørsel, opplyser selskapet.

Equinor oppnådde en europeisk gasspris på 29 dollar per mmbtu (million British thermal unit) og realisert pris på olje og annen flytende petroleum var på 80,4 dollar per fat i fjerde kvartal.

Selskapet påpeker at selv om prisene er forholdsvis høyere enn i tilsvarene kvartal i 2021, var det en nedgang i europeiske gasspriser gjennom fjerde kvartal 2022.

Samtidig økte også drifts- og administrasjonskostnadene gjennom 2022, på grunn av høyere elektrisitetspriser, CO2-kostnader, inflasjonspress og høyere feltkostnader. 

Hywind Tampen-oppstart

I kvartalet startet Equinor produksjonen på Peregrino fase 2-prosjektet i Brasil, og Askeladd, Njord Future og Johan Sverdrup fase 2 på norsk sokkel.

Den flytende havvindparken Hywind Tampen på norsk sokkel genererte første kraft i fjerde kvartal og vil etter planen bli ferdigstilt i 2023.

Equinor melder at produksjonen fra fornybare energikilder i kvartalet var på 517 GWh, en nedgang på 2 prosent fra samme kvartal i 2021. 

Equinor fullførte fem offshore letebrønner, hvorav én med drivverdig funn. Det pågikk boring i fire brønner ved utgangen av kvartalet.

I hele 2022 kom syv nye felt i produksjon, og økte den samlede kapasiteten til oljeselskapet med om lag 200.000 fat olje og gass per dag under full produksjon. Halvparten av disse kommer fra Johan Sverdrup fase 2.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Equinor leverte, som operatør og partner, 13 planer for utbygging og drift i 2022.

Gjennomsnittlig CO2-utslipp fra Equinor-operert oppstrømsproduksjon, på 100 prosent-basis, var 6,9 kg per fat olje og gass i 2022.

Equinor økte produksjonen i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Her konsernsjef Anders Opedal.
Les også

Equinor: Milliardene renner inn – men svakere resultat

 

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.