BYGG

Rekordmange bøter fra Arbeidstilsynet

Flere av tilsynene Arbeidstilsynet gjør avdekker brudd på reglene nå enn tidligere. Tilsynet har aldri skrevet ut så mange bøter som i 2023.

Denne hytte-byggeplassen er blant de som fikk bot fra Arbeidstilsynet i 2023. En usikret stige, plassert på usikrede planker, med flere meter ned til betong-gulv er ikke holdbart.
Denne hytte-byggeplassen er blant de som fikk bot fra Arbeidstilsynet i 2023. En usikret stige, plassert på usikrede planker, med flere meter ned til betong-gulv er ikke holdbart. Foto: Arbeidstilsynet
18. mars 2024 - 07:44

Hele 1420 ganger vedtok Arbeidstilsynet helt eller delvis stans av arbeid på grunn av av overhengende fare for liv og helse i 2023, viser tilsynets årsrapport.

I 97 prosent av tilfellene, rettet arbeidsplassen opp før nyttår.

Tilsyn er et av de viktigste virkemidlene vi har for å sikre at virksomhetene følger loven, skriver tilsynet i en pressemelding.

Høyere andel brudd

Arbeidstilsynet gjennomførte 12.808 i 2023. I 74 prosent av tilsynene, fant de brudd. 

Les også

Green Mountain: Får bot og byggetillatelse

Fire av ti tilsyn er i bygg- og anleggsbransjen. De fleste vedtakene om å stanse arbeidet, kom av farlig arbeid i høyden med manglende sikring.

Også industri og helse- og sosial får mange tilsyn, med henholdsvis 14 og 11 prosent av tilsynene. Det er en høy andel brudd i alle disse næringene, mener tilsynet.

Rekordmange bøter

Såkalte overtredelsesgebyr bruker tilsynet bare når de finner alvorlige, kritikkverdige eller gjentatte lovbrudd.

Tilsynet kan også politianmelde arbeidslivskriminalitet eller andre lovbrudd. 

– I 2023 vedtok vi 798 overtredelsesgebyr. Dette er det høyeste antallet overtredelsesgebyr Arbeidstilsynet noensinne har vedtatt i løpet av ett år, skriver tilsynet.

– Her er en stige plassert oppå usikrede planker. Arbeidstakerne ville havnet på et hardt betonggulv flere meter under ved fall, skriver Arbeidstilsynet. <i>Foto:  Arbeidstilsynet</i>
– Her er en stige plassert oppå usikrede planker. Arbeidstakerne ville havnet på et hardt betonggulv flere meter under ved fall, skriver Arbeidstilsynet. Foto:  Arbeidstilsynet

Tilsynet tror mer målrettede tilsyn er en av årsakene til økningen.

–   Regelverket er der for en grunn, nemlig å beskytte arbeidstakernes helse og sikkerhet. Det at vi treffer mer presist i tilsynene, fører til flere forbedringstiltak ute i virksomhetene, sier fungerende direktør Ronny Jørgenvåg.

Hver bot regnes ut individuelt. Fjorårets høyeste var på 1,2 millioner kroner, og kom etter manglende sikring på arbeidstakere som jobbet i høyden.

– Gebyret er et effektivt verktøy i innsatsen for et trygt arbeidsliv og for å bekjempe kriminelle og useriøse aktører. Det skal både bidra til forbedring i virksomheten som får gebyret, og det skal ha en preventiv effekt på andre, som ser at det får konsekvenser å bryte loven. Derfor skal det svi økonomisk for virksomhetene som begår slike lovbrudd, sier Ronny Jørgenvåg.

Lars Johan Andresen, CEO Siemens Mobility. På Camp Nyland, Bane Nor. Presenterer robot og samarbeid med Railway Robotics.
Les også

Fulgte drømmen: : – Hadde kanskje litt vel høye ambisjoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.