KRIGEN I UKRAINA

Rekordhøye militærutgifter i Europa i fjor

Ukraina-krigen har ført til at verden har brukt mye mer penger på forsvaret. Militærbudsjettet i Europa har ikke vært så høyt på minst 30 år, ifølge ny rapport.

Krigen i Ukraina har ført til rekordhøye militærutgifter i Europa. Ukraina økte utgiftene sine på militæret med 640 prosent i 2022 sammenlignet med året før Russlands fullskala invasjon.
Krigen i Ukraina har ført til rekordhøye militærutgifter i Europa. Ukraina økte utgiftene sine på militæret med 640 prosent i 2022 sammenlignet med året før Russlands fullskala invasjon. Foto: Libkos/AP/NTB
24. apr. 2023 - 08:06

Totale militærutgifter i verden økte med 3,7 prosent i 2022 sammenlignet med året før, viser rapporten fra fredsforskningsinstituttet Sipri.

Den største økningen var i Europa, der militærutgifter steg med 13 prosent i løpet av fjoråret, som også var samme år som Russland startet sin fullskala invasjon av Ukraina.

Land i Sentral- og Vest-Europa brukte til sammen 345 milliarder dollar på våpen og militære i 2022, tilsvarende over 3.600 milliarder norske kroner.

I Ukraina økte militærutgiftene med 640 prosent i fjor. Det er den største økningen av et enkelt lands militærutgifter på ett år som noensinne er registrert av Sipri.

Stadig flere norske bedrifter får øynene opp for hvor viktig EU er for det grønne skiftet, ifølge administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge (t.h.). Her lanserer han en eksportsatsing sammen med daglig lede Sjur Bratland i Norwegian Energy Partners.
Les også

Flere norske bedrifter peker på EU som viktigste pådriver for grønt skifte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.