KRIGEN I UKRAINA

Rekordhøye militærutgifter i Europa i fjor

Ukraina-krigen har ført til at verden har brukt mye mer penger på forsvaret. Militærbudsjettet i Europa har ikke vært så høyt på minst 30 år, ifølge ny rapport.

Krigen i Ukraina har ført til rekordhøye militærutgifter i Europa. Ukraina økte utgiftene sine på militæret med 640 prosent i 2022 sammenlignet med året før Russlands fullskala invasjon.
Krigen i Ukraina har ført til rekordhøye militærutgifter i Europa. Ukraina økte utgiftene sine på militæret med 640 prosent i 2022 sammenlignet med året før Russlands fullskala invasjon. Foto: Libkos/AP/NTB
24. apr. 2023 - 08:06

Totale militærutgifter i verden økte med 3,7 prosent i 2022 sammenlignet med året før, viser rapporten fra fredsforskningsinstituttet Sipri.

Den største økningen var i Europa, der militærutgifter steg med 13 prosent i løpet av fjoråret, som også var samme år som Russland startet sin fullskala invasjon av Ukraina.

Land i Sentral- og Vest-Europa brukte til sammen 345 milliarder dollar på våpen og militære i 2022, tilsvarende over 3.600 milliarder norske kroner.

I Ukraina økte militærutgiftene med 640 prosent i fjor. Det er den største økningen av et enkelt lands militærutgifter på ett år som noensinne er registrert av Sipri.

En ukrainsk soldat fjerner grener fra en stridsvogn i Tsjasiv Jar i Donetsk-regionen. EUs utenrikssjef Josep Borrell ber republikanerne i Kongressen om å gi mer militær støtte til Ukraina, og sier at krigen kan bli avgjort i løpet av våren og sommeren.
Les også

EUs utenrikssjef: Ny Ukraina-støtte kan ikke vente – krigen kan bli avgjort i sommer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.