KRAFT

Rekordhøy kraftproduksjon

HØY KRAFTPRODUKSJON: Aldri før har det blitt produsert så mye kraft i Norge som på torsdag, ifølge Statnett.
HØY KRAFTPRODUKSJON: Aldri før har det blitt produsert så mye kraft i Norge som på torsdag, ifølge Statnett. Bilde: Akershus Energi
Øyvind LieØyvind Lie
3. feb. 2012 - 16:27

Dette er den største produksjonen notert på en time i Norge, ifølge en pressemelding fra Statnett.

Det er kulden på Østlandet som nå preger kraftforbruket. Det samlede norske forbruket har vært høyt gjennom hele uken og fredag morgen mellom klokka 8 og 9 ble det notert forbrukstopp for året på 22 684 MW.

Det høyeste timeforbruket Statnett har målt stammer fra 6. januar 2010 mellom klokken 9 og 10 med 23 969 MW.

Les også: Vi eksporterer rekordmye kraft

Kaldt til helgen

Fra og med tirsdag denne uken har forbruket vært over 22 000 MW i topptimene. Det høye forbruket skyldes i all hovedsak kaldt vær på Østlandet. Prognosene tilsier at denne delen av landet får det kaldt også til helgen, men at den strammeste kulda så gir seg og forbruket synker igjen, ifølge Statnett.

– Forbruket er høyt, men dette er det norske kraftsystemet dimensjonert for å håndtere, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett.

Les også: Borten Moe lar utlendingene kjøpe opp vindkraften

Krafteksport

Den høye produksjonen har gitt før til stor netto krafteksport i enkelttimer. Natt til fredag mellom kl. 1 og 2, ble det eksportert hele 5 117 MW, noe som er rekordmåling for en enkelttime.

Dette har sammenheng med god tilgang på vann i norske vannmagasiner og høyt forbruk også i landene rundt oss. Det har også vært norsk produksjon fra gasskraftverk og noe vindkraft.

– Det er en god energisituasjon i Norge med mye vann i kraftmagasinene. Det betyr at norske produsenter kan ha høy produksjon. Dette er en motsatt situasjon av det vi så i fjor, da det var lite vann i norske vannmagasiner og det ble importert store mengder kraft for å dekke det norske forbruket, sier Rue.

Les også:

Esa refser norsk rolleblanding

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.