KRAFT

Rekordhøy kraftimport

IMPORTREKORD: Aldri før har Norge importert så mye strøm som i forrige uke, melder NVE.
IMPORTREKORD: Aldri før har Norge importert så mye strøm som i forrige uke, melder NVE.Bilde: Scanpix

Norge hadde en nettoimport av elektrisk kraft i uke 2 på 569 GWh, som tilsvarer strømforbruket i om lag million husholdninger, melder NVE i sin ukentlige rapport om situasjonen på kraftmarkedet.

Det er den høyeste nettoimporten som noen gang er registrert inn til Norge. Det meste av importen kom fra Sverige, og det var også fra Sverige det var størst økning i importen. I likhet med uka før var det også tilnærmet full import fra Danmark og Nederland.

Les også: – Inngrep i markedet gir høyere strømpris

Lavere nedgang

Magasinfyllingen i Norge var 40,8 prosent i slutten av uke 2. Det er en nedgang på 2,2 prosentpoeng, mot en nedgang på 2,5 prosentpoeng uka før. Magasinfyllingen er 26,2 prosentpoeng under normalen.

– Lav magasinfylling i Norge og tilnærmet full produksjon ved de svenske kjernekraftverkene har vært medvirkende til den høye importen. Den lave magasinfyllingen gjør høy import nødvendig og de siste tre ukene har Norge hatt en import på nesten 1,5 TWh, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en pressemelding.

Les også: Ber kraftselskapene vise samfunnsansvar

Lavest i Midt-Norge

Kraftprisene i Norge sank i løpet av uke 2. I uke 2 var prisene i snitt lavest i Midt- og Nord-Norge, som tidligere i vinter har hatt de høyeste spotprisene. Ettersom disse områdene i store deler av tiden har lik pris med Sverige, har økningen i kjernekraftproduksjonen hatt størst effekt for disse områdene.

Det er likevel relativt liten forskjell mellom spotprisene i de norske områdene. Snittprisane i de fem norske elspotområdene varierte mellom 54,6 og 57,3 øre/kWh.

– Det er fremdeles en stram kraftsituasjon i Sør- og Midt-Norge og prisene illustrerer dette, sier Aas.

Les også: – Straff kraftselskapene for tomme magasiner

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.