KRAFT

– Regnværet gir lavere strømpris

UTFLUKTSMÅL: Flere la søndagsturen til Akerselva, her ved Mølla, for å se på de store vannmassene som føres ned elva.
UTFLUKTSMÅL: Flere la søndagsturen til Akerselva, her ved Mølla, for å se på de store vannmassene som føres ned elva. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
8. sep. 2011 - 11:48

– Det er gladnyhet til alle strømkundene i regnværet. Strømprisen vil holde seg langt lavere enn det vi har vært vant til de to siste årene, sier Bjørn Sønju-Moltzau, leder for hydrologisk avdeling i Thomson Reuters Point Carbon.Den våteste

For Østlandet ble årets sommer den våteste siden 1900. For Norge som helhet ble sommeren den nest våteste, viser målinger fra Meteorologisk institutt.

– Nå har det kommet vanvittig mye nedbør på relativt kort tid. Sverige har også fått mye nedbør, sier Sønju-Moltzau.

Det er bare et halvt år siden fyllingsgraden i norske magasiner var på under 30 prosent. Et historisk lavt nivå.

– Hydrobalansen har ligget i minus i over tre år, fra uke 30 i 2008. Nå viser våre prognoser for Skandinavia at hydrobalansen ligger mellom fem og seks TWh i pluss pr. uke 36 i 2011. Bare på 8 måneder har hydrobalansen hatt en bedring på 50 TWh. Det er helt spesielt, mener kraftanalytikeren.BEDRE RUSTET: Bjørn Sønju-Moltzau, leder for hydrologisk avdeling i Thomson Reuters Point Carbon mener at Skandinavia står langt bedre rustet foran en kald vinter enn i fjor og mener at strømprisen derfor vil bli lavere enn den har vært de siste årene.
BEDRE RUSTET: Bjørn Sønju-Moltzau, leder for hydrologisk avdeling i Thomson Reuters Point Carbon mener at Skandinavia står langt bedre rustet foran en kald vinter enn i fjor og mener at strømprisen derfor vil bli lavere enn den har vært de siste årene.

Fulle magasin

Dette bekrefter seksjonssjef Tor Arnt Johnsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det har kommet veldig mye vann i de fleste magasinene og en del magasiner er nå fulle. Unntaket er de høyere liggende flerårsmagasinene som fortsatt har lavere fyllingsgrad enn normalt. De trenger flere år med normal nedbør for å fylles opp, sier Johnsen, som understreker at regnværet har mye å si for forsyningssikkerheten.

Til tross for det våte været har spotprisen ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat økt de siste ukene.

– Vi regner med at markedet vil falle utover uka med de varslene vi nå har, mener Sønju-Moltzau.

Statkraft-sjefen:

Mer vann gir eksportoverskudd av kraft

Krafteksport

Nå selger norske kraftprodusenter strømmen ut av landet i høyt tempo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Kraften flytter til der den får best betalt. Det er vel slik at vi er i en vannsituasjon nå hvor mange produsenter nå ikke kan holde igjen på produksjonen uten å måtte slippe vann forbi. Så er vel dette en bra løsning for oss alle, sier Sønju-Moltzau.

Et syn Tor Arnt Johnsen deler:

– I stedet for en stor prisnedgang blir nå noe eksportert. Det er ikke noe alternativ å lagre kraften i Norge slik situasjonen nå er.

Johnsen mener at vannmagasinene vil ha en enda bedre fyllingsgrad når denne uka her er omme.

– Vi har ikke inntrykk av at produsentene tapper ut vann fra magasin, som kan lagre enda mer vann for vinteren.– Ingen garanti

Tidligere denne uken har andre krafteksperter vært ute og sagt at en kald vinter til kan føre til strømpriser på nærmere 80 øre per kWh. Det mener Sønju-Moltzau er usannsynlig:

– Selv om vi legger inn lengre perioder med ekstreme kulde og effektpriser skal dette godt gjøres. Vi har en helt annen ressurssituasjon nå en vi hadde for et år siden.

Tor Arnt Johnsen mener at fulle magasiner ikke er noen garanti for lavere strømpris i vinter:

– Strømprisen vil ligge på et nivå som svarer til prisen i utlandet, og slik skal det være. Kraftprodusentene skal produsere når de får best betalt.

I vår:

Kraftselskapene tjener rått på trading

– Oppmuntres til å bunnskrape kraftmagasinene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.