ENERGI

Regjeringspartiene og Frp enige om iskantgrense på 15 prosent

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre har kommet til enighet med Frp om en iskantgrense på 15 prosent. Men detaljene i avtalen vil de foreløpig ikke ut med.

Iskanten skal defineres til 15 prosent-streken på kartet.
Iskanten skal defineres til 15 prosent-streken på kartet. Foto: Norsk Polarinstitutt
4. juni 2020 - 14:47

– Vi har kommet til en enighet med Fremskrittspartiet. For oss var det naturlig å gå til Frp først. De er vår nærmeste og viktigste samarbeidspartner, sier Høyres Stefan Heggelund til NTB.

– Nå har våre fire partier en enighet som er utgangspunkt for dialog med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, legger han til.

Regjeringen foreslo tidligere i år å flytte den såkalte iskanten til der det i snitt er is 15 prosent av dagene i april. I områdene nord for dette skal det ikke igangsettes ny petroleumsvirksomhet.

Politisk betent

Saken er politisk betent, fordi definisjonen av iskanten i praksis handler om hvor langt nord i Barentshavet det kan åpnes for boring etter olje og gass.

– For oss har det vært viktig å få landet et grunnlag for forvaltningsplanen som trygger arbeidsplassene i oljeindustrien, som legger grunnlag for videre vekst, og som ivaretar norske interesser i våre havområder. Det opplever vi at vi har fått til nå, sier Frps Jon Georg Dale til NTB.

– Vi har kommet fram til gode løsninger med regjeringspartiene på flere områder. Og de er basert på at næringen selv har ønsket et bredt forlik i Stortinget på dette. Så har vi også sagt at vi naturligvis er villige til å snakke med de andre partiene, basert på at vi nå har enighet oss fire imellom, sier han.

Ikke detaljer

Verken regjeringspartiene eller Frp vil derimot ut med flere detaljer om hva de er blitt enige om.

– For oss er det ikke naturlig å gå ut med det. Nå har vi et utgangspunkt som er grunnlag for videre dialog med Ap og Sp. Da tar vi det der, sier Heggelund.

Dale sier forlikspartiene vil legge fram det de er enige om for de andre partiene på Stortinget, før de går offentlig ut med det.

– Her er det etablert et flertall, så hva vi er enige om, blir jo på et tidspunkt kjent. Men det er naturlig når vi åpner for flere, at vi lar dem få vite det først, sier han.

Venstres Ketil Kjenseth, som er saksordfører og leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier partene hele tiden har siktet mot en bred løsning.

– Jeg er veldig glad for at Frp vil være med på en slik forutsigbar forvaltningsplan, der 15 prosent står seg. Det gir også trygghet for viktige sårbare miljøverdier, sier han.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ved jernbanebrua Randklev bru ved Ringebu som falt ned under flommen etter uværet Hans.
Les også

640 millioner mer til riksveier

Ap landet på 15 prosent

Onsdag kveld ble det kjent at Ap går god for regjeringens forslag til ny grense for oljeaktivitet i nord på 15 prosent. Men i tillegg vil partiet ha sterkere vern et stykke lenger sør.

Aps legger nemlig til at også området sør for den nye iskanten – helt til der det i snitt er is kun 0,5 prosent av dagene i april – må anses som et verdifullt område der det må tas særlige hensyn til naturmangfoldet.

Stikk til Ap

Kjenseth sier Venstre vil avvente inntil Ap får forklart sitt forslag, mens Heggelund vil gratulere Ap.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har i fire–fem uker forsøkt å forstå hva Ap mener. Og vi har lyst til å gratulere dem med endelig å ha kommet fram til en konklusjon, sier han.

– Det er litt rart å sitte i ett rom på Stortinget og prøve å hjelpe petroleumsnæringen gjennom en krise, og så sitte i et annet rom på Stortinget og se hvordan man kan gjøre det vanskeligere og dyrere for samme næring.

Nei til bompenger er ikke aktuelt i Oslopakke 3. Satsene økes for å finansiere en rekke tiltak fram til 2045.
Les også

Oslopakke 3-enighet: – En sjokkregning for alle bilister

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.