KRAFT

Regjeringen vil styrke Statkrafts egenkapital med 10 milliarder

Statkraft lover grønne investeringer for 60 milliarder.

Statkraft får styrket egenkapitalen med 10 milliarder kroner.
Statkraft får styrket egenkapitalen med 10 milliarder kroner. Bilde: SCANPIX
5. des. 2014 - 12:54

– Statkraft går fra å være sulteforet på kapital til å bli et selskap som kan begynne å utvikle seg innen fornybarsektoren, sier Zero-leder Marius Holm til NTB.

Han ønsker regjeringens milliardtilførsel velkommen: Det samme gjør generalsekretær Nina Jensen i WWF.

– Dette er veldig bra og akkurat det vi trenger. Regjeringen viser at den mener alvor når den snakker om omstilling til fornybar energi, sier Jensen.

Utbytte på 5 milliarder

Kapitalveksten skjer ved en tilførsel på 5 milliarder kroner i 2015 og ved at utbyttene reduseres de tre påfølgende årene med totalt 5 milliarder kroner.

Samtidig henter Staten et utbytte i Statkraft på 5,1 milliarder kroner i år, tilsvarende 85 prosent av overskuddet.

Det er et paradoks, mener Marius Holm.

– Ulike regjeringer har gjennom mange år sulteforet Statkraft, mens Statoil i praksis har fått beholde hele sitt overskudd. Eierskapspolitikken bør legges om, slik at det blir motsatt, sier Zero-lederen.

Fast utbyttepolitikk

Det har næringsminister Monica Mæland (H) ingen planer om.

– Endring av eierskapspolitikken er ikke noe aktuelt tema, sier hun til NTB.

Mæland sier at Statkraft blir i stand til å investere 60 milliarder kroner i fornybar energi-prosjekter som følge av kapitalstyrkingen.

– Det er et viktig klimaløft og en viktig energisatsing, sier hun.

– Etterspørselen etter energi kommer til å øke med 20-30 prosent de neste årene. Det skal investeres 45 billioner dollar i energi fram mot 2030. Skal vi klare å kutte utslipp og nå klimamålene, så må disse pengene investeres riktig. Vi medvirker nå til økt investering i fornybare energikilder, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Ba om mer

Statkraft søkte for et år siden om en kapitaltilførsel på 15 milliarder kroner, men selskapet er godt fornøyd med å få to tredjedeler.

– Vi er svært tilfreds med dette forslaget, som vi håper blir vedtatt i Stortinget, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Statkraft har en lang liste med prosjekter innen vannkraft og vindkraft som vil nyte godt av pengene – både i Norge, Norden og i såkalte fremvoksende økonomier i Asia og Sør-Amerika.

Statkraft ble opprettet for 20 år siden. Selskapet er Europas største produsent av fornybar energi og det ledende kraftselskapet i Norge.

Konsernet eier, produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme. Statkraft har 3.600 medarbeidere i over 20 land.

Les også:

Mandag solgte de småkraftverket. Onsdag kom regjeringens sertifikat-millioner

Her vil de etablere Norges første «havvindfabrikk»

Statkraft fjernstyrer tysk vindkraft  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.