Bergen: Regjeringen vil skrote førstemann til mølla-prinsippet som hittil har rådet i strømkøen. I stedet vil den foreslå et prioriteringssystem som sørger for at visse typer aktører får nettilknytning.
Det bekrefter olje- og energiminister Terje Aasland til TU på Fornybar Norges årskonferanse i Bergen.
Et eksempel på dilemmaer som kan oppstå i strømkøen, er nyheten om at et nytt Tiktok-datasenter på Raufoss i Innlandet kan hemme norsk våpenproduksjon. Det var VG som først meldte om saken.
Forsvarsindustribedriften Nammo trenger mer strøm til sin produksjon, men det lokale nettselskapet Elvia har lovet ledig strømkapasitet bort til TikToks nye datasenter.
– Det er et uttrykk for at rangering kan være nødvendig, sier Aasland.
– En vanskelig diskusjon
Kampen om norsk, fornybar strøm blir neppe mindre fremover. Norge kan gå mot kraftunderskudd allerede i 2027.
Aasland viste i sin åpningstale til at bedrifter med forbruk på til sammen 15.000 megawatt (MW) står i strømkø. Samtidig står bare 1.600 MW med kraftproduksjon i kø for å bygges ut.
– Prioriteringen må gjøres på en god og riktig måte. Det er en vanskelig diskusjon, sier Aasland til TU.
Strømnettutvalget gikk «runde på runde på runde» med akkurat det spørsmålet, bemerker han.
Vil prioritere modenhet i køen
Det regjeringsoppnevnte utvalget landet på et nei. De skriver at å prioritere enkelte næringer framfor andre, kan føre til at mindre lønnsomme virksomheter får nettilgang, på bekostning av mer lønnsomme bedrifter.
Utvalget var derimot åpne for at modne prosjekter kunne komme foran i køen, noe regjeringen kommer til å stille krav om, ifølge Aasland. Det skal komme ny handlingsplan hvor konsesjonsprosessene langt på vei legges om i tråd med Strømnettutvalgets forslag, sier han.
– Og så kommer vi med en ytterligere prioriteringsvurdering, eller en prioriteringsretning, for nettilknytning, legger Aasland til.
– Som går lengre enn strømnettutvalget?
– Det er tanken, bekrefter Aasland.
– Vi skulle aldri vært der at vi har flaskehalser i nettet
Aasland mener Tiktok og Nammo-konflikten på Raufoss illustrerer konfliktene i strømkøen godt.
– Hvem skal få megawattene som er tilgjengelige i nettet? Det er en vanskelig prioritering, og det må gjøres ordentlig, sier han.
– Det er også andre enn Nammo, for eksempel batteriprodusenter, som har planlagt virksomhet i det samme området. Skal man begynne å prioritere bransjer mot hverandre?
– Som jeg sa i dag: 15.000 megawatt stående i kø er et veldig sterkt uttrykk for at vi trenger å bygge ut nett mye raskere enn det vi har gjort.
Det er også en understrekning av at dette har vært et forsømt område i mange år, mener Aasland.
– Vi skulle aldri vært der at vi ikke har nok nettkapasitet, altså flaskehalser, i nettet, som gjør at man ikke får på plass investeringene man ønsker.