FORSVAR

Regjeringen vil kjøpe artilleriammunisjon for inntil 2,6 milliarder fra Nammo

Regjeringen vil kjøpe artilleriammunisjon for 2,6 milliarder kroner fra Nammo.  Nammo sier at milliardkontrakten gjør at de kan produsere 25.000 artillerigranater.

Konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg (t.v.) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen om norsk ammunisjonsproduksjon hos Nammo på Raufoss.
Konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg (t.v.) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen om norsk ammunisjonsproduksjon hos Nammo på Raufoss. Foto: Geir Olsen/NTB
13. jan. 2023 - 10:07

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) varslet kjøpet på Raufoss fredag.

– Det er en ny sikkerhetssituasjon. Det er krig i Europa, og beredskapen er hevet. Det genererer stort behov for militært materiell. Det er både fordi land har behov for å styrke egen beredskap, og fordi Ukraina har behov for materiell, sier Gram.

Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for produksjon av ammunisjon, og selskapene har bedt om produksjonsgarantier.

Det er fordi selskapene ikke vil skalere opp produksjonen kraftig nå, for så å stå uten kunder hvis krigen er ferdig om kort tid. Nammo har bedt om en slik garanti.

– Det er den største kontrakten som er på vei til Nammo noen gang, sier Nammo-sjef Morten Brandtzæg. 

Han sier at de trenger en produksjonsøkning som følge av krigen i Ukraina og at det er mange komponenter som følger med en slik bestilling.

– Men det er en størrelsesorden på 25.000 nye, langtrekkende presisjonsartillerigranater, sier Brandtzæg til NTB.

Nasjonal beredskap og Ukraina-støtte

Samtidig har eksperter pekt på at krigen kan bli avgjort av om det er Vesten eller Russland som raskest klarer å øke produksjonen av våpen og ammunisjon.

– Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for ammunisjon, og norske Nammo spiller en betydelig rolle for Nato-landene og i vestlig ammunisjonsproduksjon, sier Vedum.

– Med denne bestillingen bidrar regjeringen både til vår nasjonale militære beredskap og til å tilrettelegge for å opprettholde vestlig støtte til Ukraina gjennom å styrke vår egen våpenproduksjon sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Vedum varsler også at regjeringen vil bruke mer penger på forsvarsmateriell i tiden fremover, etter avtalen med Nammo.

– Det vil komme flere tunge investeringer i forsvarsmateriell som også vil gi ringvirkninger for vår forsvarsindustri, sier han.

Utmattelseskrig

Kontrakten må godkjennes av Stortinget.

Norge er blant landene som har gitt artilleriammunisjon til Ukraina.

– Bestillingen innebærer at vi framskynder bestillinger på ammunisjon til vårt nasjonale forsvar. Det vil bidra til at vi bygger opp våre beredskapsbeholdninger raskere og samtidig gi den norske bedriften Nammo bedre forutsigbarhet for å kunne gjøre ytterligere investeringer i produksjonskapasitet, sier Gram.

Nammo: Kan øke kapasiteten

– Vi har hatt god dialog med Nammo om hvordan myndighetene kan bidra til å øke produksjonen. Det er helt sentralt at dette skjer raskt, og i den spesielle situasjonen vi står oppe i må vi være løsningsorienterte, sier forsvarsministeren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Nammo styres fra hovedkontoret på Raufoss og har 2700 ansatte i 11 land.

– Vi er svært fornøyd med at regjeringen nå foreslår å anskaffe ammunisjon fra Nammo i størrelsesorden 2,6 milliarder. Dette gir oss mulighet til å øke produksjonskapasiteten vår og gir oss nødvendig sikkerhet til å plassere bestillinger hos våre underleverandører for å sikre fremtidige leveranser, sier Brandtzæg.

– En gledens dag

Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud sier milliardkontrakten til Raufoss-bedriften Nammo blir viktig for hele regionen og bedriftene der.

– Det er en gledens dag! Som en av de stortingsrepresentantene som bor i regionen her, er det ikke ofte man kan komme med sånne nyheter, sa hun på pressekonferansen på Raufoss fredag formiddag.

– Har tatt lang tid

– Høyre har i flere måneder etterlyst at regjeringen må støtte Nammo så de kan øke produksjonen av ammunisjon. Vi la inn et betydelig beløp til Nammo i vårt alternative budsjett for 2023, slik at de kunne øke produksjonen, sier Hårek Elvenes, som er forsvarspolitiske talsperson.

Han viser til at Solberg-regjeringen sommeren 2019 inngikk en større rammeavtale med Nammo.

– Vi mener derfor det er bra at dette kommer fra regjeringen nå, selv om det har tatt lang tid, sier Elvenes.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at det er på høy tid at regjeringen kommer med penger for å øke produksjonen av ammunisjon i Norge.

– Frp har i lengre tid etterlyst løsninger for å sikre Nammo mulighet til å øke produksjonen, for å kunne bistå Ukraina ytterligere i sin heroiske kamp for egen selvstendighet og styrke vår egen forsvarsevne, sier hun.

Venstre-leder Guri Melby er på sin side mer positiv.

– Her fortjener regjeringen skryt. Dette er veldig gode nyheter, både for Norges beredskap og for Ukrainas mulighet til å forsvare seg selv mot en brutal angrepskrig fra Russland, sier hun.

Her avfyres et langtrekkende ATACMS-missil fra en Lockheed Martin M270A1-rakettkaster under en test i 2009. Missilene er på vei ut av det amerikanske forsvaret og sendes nå til Ukraina.
Les også

Dansk ekspert uenig med USA: Mener Ukraina bør kunne forsvare seg over russisk territorium med nye våpen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.