KLIMA

Regjeringen vil forby engangsbestikk i plast, plasttallerkener, sugerør og q-tips

Forbudet skal innføres allerede før sommeren neste år, melder NRK.

Flere engangsartikler i plast skal forbys i Norge allerede før neste sommer, hvis regjeringen får det som den vil.
Flere engangsartikler i plast skal forbys i Norge allerede før neste sommer, hvis regjeringen får det som den vil. Foto: NRB Scanpix
5. mai 2019 - 09:49

Det var under den årlige strandryddedagen lørdag at miljøvernminister Ola Elvestuen (V) kom med nyheten.

– Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast. Derfor vil vi forby det, og prøve å få et forbud på det før neste sommer, sier Elvestuen til NRK.

Det er plastbestikk, tallerkener i plast, plastsugerør, spisepinner i plast, rørepinner i plast og bomullspinner med plast (q-tips), som skal forbys.

Regjeringen ønsker ikke å vente med at EUs prosess med å forby engangsplast kommer i gang, og har derfor gitt Miljødirektoratet i oppdrag å utrede en forskrift der målet er en høring allerede til høsten, og fastsette norsk forskrift våren 2020.

–Vi ønsker å gjøre dette så raskt som vi klarer, så håper dette er siste sommeren hvor det er lov med plastbestikk, sier Elvestuen.

WWF Verdens naturfond er positive til forslaget.

– Det er godt å se at regjeringen har latt seg inspirere av EU, India og Costa Rica som alle har forbudt en rekke engangsprodukter i plast. Ola Elvestuen og regjeringen posisjonerer Norge opp blant de beste i klassen igjen i arbeidet med å redusere plastforsøpling – også på hjemmebane, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i en kommentar.

Samtidig etterlyser WWF et tydelig regelverk for produsentansvar, som mange politiske partier, miljøorganisasjoner og næringslivsaktører også har etterlyst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.