ENERGI

Regjeringen spurte ikke egne fagfolk i utredning av karbonfangst på Melkøya

Statens foretak for karbonfangst, Gassnova, ble ikke spurt om råd da regjeringen utredet karbonfangst på Melkøya.

Det statlige foretaket Gassnova, som eksisterer for å gi regjeringen råd om karbonfangst, var ikke involvert i utredningen om karbonfangst på Melkøya.
Det statlige foretaket Gassnova, som eksisterer for å gi regjeringen råd om karbonfangst, var ikke involvert i utredningen om karbonfangst på Melkøya. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
16. aug. 2023 - 08:08

Stortinget vedtok i april at regjeringen måtte gjøre egne vurderinger av muligheten for karbonfangst og -lagring på Melkøya i stedet for elektrifisering av gassanlegget. Equinor hadde tidligere gitt tommelen ned for karbonfangst.

Oljedirektoratets utredning går god for Equinors analyser, men det statlige foretaket Gassnova, som eksisterer for å gi regjeringen råd om karbonfangst, var ikke involvert i utredningen.

– At Gassnova ikke engang er spurt, understreker at denne utredningen er et makkverk, sier Sofie Marhaug i Rødt. <i>Foto:  Stian Lysberg Solum/NTB</i>
– At Gassnova ikke engang er spurt, understreker at denne utredningen er et makkverk, sier Sofie Marhaug i Rødt. Foto:  Stian Lysberg Solum/NTB

– Vi har hatt absolutt ingen rolle i den utredningen. Det er et oppdrag som er gitt Oljedirektoratet, uten at vi har vært involvert verken direkte eller indirekte, sier administrerende direktør Morten Henriksen i Gassnova til Klassekampen.

Henriksen vet ikke hvorfor Gassnova ikke ble kontaktet, og han kjenner heller ikke til vurderingene som Oljedirektoratet har gjort i utredningen.

Både SV og Rødt mener regjeringen har holdt Stortinget for narr.

– At Gassnova ikke engang er spurt, understreker at denne utredningen er et makkverk, sier Sofie Marhaug, energipolitisk talsperson i Rødt.

Equinors LNG-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. LNG er flytende naturgass. Elektrifiseringsrosjektet er beregnet å koste 13,2 milliarder kroner.
Les også

– Elektrifisering av Melkøya er nedbetalt på to år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.