KARRIERE

– Regjeringen skryter på seg arbeidsplasser

Lørdag holdt Solvik-Olsen sin debuttale som partiets fremste finanspolitiker.
Lørdag holdt Solvik-Olsen sin debuttale som partiets fremste finanspolitiker. Bilde: Scanpix
24. okt. 2011 - 07:23

Lørdag holdt Solvik-Olsen sin debuttale som partiets fremste finanspolitiker. Anledningen var partiets landsstyremøte som skulle analysere det dårlig valget og løfte blikket mot 2013. Han mener grunnlaget for veksten i sysselsettingen ble lagt før de rødgrønne tiltrådte.

Solvik-Olsen tok for seg nøkkeltallene i regjeringens utkast til statsbudsjett for 2012. Han viste i tørre tall at både skatteinngangen og oljekronene hadde økt vesentlig på få år, men at Arbeiderpartiet ikke hadde levert tilsvarende på områder som samferdsel, omsorg og politi.

Aps skattepolitiske talsmann Thomas Breen sier Solvik-Olsen «bommer grovt» i sin første tale.

– Det nærmer seg 300.00 nye jobber etter 2005. Dette er historisk gode tall. Solvik-Olsen mangler kunnskap om det som skjer rundt oss i verden, når han ikke kan verdsette dette, sier Breen.

Enorme beløp

– Det er egentlig ganske oppsiktsvekkende at de ikke har fått til mer, når vi ser hvilke enorme beløp de har til rådighet. Reformiveren fra den første Stoltenberg-regjeringen, i 2001, er lagt bort. LO har for mye makt og hemmer nødvendige omstillinger, sier Solvik-Olsen til NTB.

Han sier at regjeringen har et stort handlingsrom, men etterlyser en klarere retning. Nå er det slik at det angivelig ikke skaper inflasjon å hente opp stadig mer olje, men at det blir inflasjon når den samme olje brukes til asfalt på norske veier.

– Stoltenberg har klart å lure både pressen og andre samfunnsaktører til å tro at den streken regjeringen setter, og som kalles handlingsregelen, er det eneste riktige. Hva hadde det gjort om vi brukte ti milliarder kroner mer på samferdsel i året, spør Solvik-Olsen.

Breen finner det svært betenkelig at Solvik-Olsen rakker ned på handlingsregelen, akkurat som Frps-talsmann før ham. Ap-politikeren etterlyser dessuten en analyse at den dramatiske gjeldssituasjonen Norges handelspartnere står midt oppe i, og som Norge kan bli sterkt rammet av.

Tallmagi

Solvik-Olsen er svært kritisk til måten Arbeiderpartiet strør om seg med tall på i sysselsettingspolitikken.

– Veksten begynte lenge før Stoltenberg-regjeringen tiltrådte i 2005 og skyldes i all hovedsak vedtak som gjort under Bondevik. Det tar lang tid før slike virkninger slår ut i flere arbeidsplasser. Jeg er redd for at veksten begynner å flate ut når den tid kommer at vi ser følgene av den rødgrønne politikken av i dag, sier Frps finanspolitiker.

Han mener at regjeringens bidrag først og fremst har vært å blåse opp offentlig sektor med 40.000 flere ansatte, uten samtidig å effektivisere, mens privat sektor har skapt den øvrige veksten for egen maskin.

Frp jobber intenst med sitt alternative budsjett, og Solvik-Olsen er sparsom med detaljer. Men han lover mer til infrastruktur, politi og eldreomsorg, samt lavere skatter og avgifter, ikke minst færre bompengestrekninger. Budsjettet til Frp blir lagt fram i midten av november.

– Vi vil nok bruke mer penger nå og mindre senere, når vi har fått på plass en slankere stat og en mer effektiv forvaltning, sier Solvik-Olsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.