SAMFERDSEL

Regjeringen rydder opp etter Hans – tar regningen for kommunenes utgifter

Utvider økonomiske støttetiltak for kommuner og landbruket etter ekstremværet i høst.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad. Foto: Emilie Holtet/NTB
20. sep. 2023 - 08:38

Regjeringen skal bidra med å dekke utgifter til kommunene i forbindelse med opprydding etter høstens ekstremvær. Samtidig justeres ordningen for produksjonssvikt for landbruket, slik at bønder kan få tilskudd for avlinger som er ødelagt av flom.

Det fremgår av en pressemelding fra både Kommunal- og distriktsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet. 

Det er en midlertidig utvidelse av den kommunale skjønnsmiddelordningen. Endringen gjelder for kommunenes kostnader til all opprydding etter ekstremværet høsten 2023 som ikke blir dekket av andre støtteordninger. Opprydding av annen enn kommunal infrastruktur kan også inkluderes i søknad om tilskudd.

– Det er klart at ekstremværet i høst var en ekstraordinær hendelse som førte til et omfattende oppryddingsbehov. Regjeringen er opptatt av at kommunene ikke står igjen med store kostnader til nødvendig opprydding. Det er derfor rett å midlertidig utvide retningslinjene for tilskuddet, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i meldingen. 

Håpet er at sykkelveien skal levere 160 MWh pr. år til strømnettet.
Les også

Gjør nytt forsøk på sykkelfelt med solcellepaneler

Støtte til private

I tillegg har regjeringen vedtatt at Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet skal utarbeide en midlertidig bevilgning for å dekke tilsvarende utgifter til opprydding for private aktører. 

– Det er viktig at avfall etter ekstremværet blir ryddet opp og håndtert. I denne situasjonen er ikke de etablerte støtteordningene tilstrekkelig, og enkelte steder kan oppryddingen bli dyr. Endringene vi nå iverksetter, vil bidra til å dekke oppryddingskostnader både for kommunene og private, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).

Store tap 

I starten av september presenterte Landbruksdirektoratet nye prognoser for søknader og tilskudd ved avlingsskader. For skadeåret 2023 forventes det om lag 6700 søknader og et samlet tilskudd på 565 millioner kroner. Dette er omtrent seks ganger mer enn det som er budsjettert for i et normalår.

I regelverket for produksjonssviktordningen er utgangspunktet å kunne få utbetalt inntil 50 prosent av antatt tilskudd som forskudd. Nylig ble tilskuddet man kan få i forskudd, økt inntil 70 prosent for vekstsesongen 2023.

– Det er et viktig tiltak for bønder som har hatt store tap og opplever likviditetsproblemer som følge av dette, kommenterte Pollestad.

Tiltaket gjelder for hele landet.

I 2023 har Hæhre stort sett drevet i varianter av mørk leirskifer med varierende innhold av kalk.
Les også

Prosjektet er 45 % ferdig: Venter gjennomslag i Åstunnelen i første kvartal

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.