KARRIERE

Regjeringen med fem tiltak for å snu denne utviklingen

Vil hjelpe ingeniører konkret.

 Arbeidsledigheten for ingeniører har økt med 63 prosent det siste året, viser Nav-tall fra august. I alt står nå 6490 uten jobb, mot 3351 i januar i fjor.
Arbeidsledigheten for ingeniører har økt med 63 prosent det siste året, viser Nav-tall fra august. I alt står nå 6490 uten jobb, mot 3351 i januar i fjor. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre/Illustrasjon: Kjersti Magnussen
NTB NTB
4. sep. 2015 - 07:44

Regjeringen kommer i budsjettet for 2016 med flere tiltak for å motarbeide den sterkt økende arbeidsledigheten blant ingeniører i Norge.

De fem tiltakene omfatter en opptrapping av investeringene i infrastruktur, økt satsing på nyskaping innen offshoresektoren og grep for å gjøre det enklere å skape sin egen arbeidsplass.

Hensikten er å skape nye jobbmuligheter for overtallige ingeniører fra oljesektoren.

– Dette er en yrkesgruppe hvor arbeidsmarkedstiltak er mindre viktig enn aktivitet som etterspør arbeidskraften deres, sier statsminister Erna Solberg (H).

Tall fra Nav viser at det nå er 6490 arbeidsledige innen ingeniør- og ikt-fag. Det er 2500 flere enn for ett år siden

– Arbeid er mye viktigere enn tiltaksplasser, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NTB, og bruker forsering av infrastrukturprosjekter som eksempel.

Les også:

– Ap-pakke for liten

Det er uklart hvor mye penger regjeringen vil bruke på de fem tiltakene, utover at de får en «kraftig økning» i budsjettet. Ingeniørtiltakene inngår i regjeringens tiltakspakke mot arbeidsledighet, som Aftenposten omtalte torsdag.

Arbeiderpartiet har i sin egen pakke foreslått 2,5 milliarder til tiltak mot arbeidsledighet.

– Vi har ment at det er for lite i forhold til den aktivitetsøkningen vi trenger, sier Solberg.

Hun understreker at ingeniørene som nå blir arbeidsledige, har mye kompetanse som Norge har bruk for både i dag og i en fremtidig grønn omstilling.

– Vi kommer til å trenge folk med kompetanse innen olje- og gassnæringen. Vi skal fortsatt drive med olje og gass i Norge, og vi skal utvikle nye teknologier, sier statsministeren.

Les også: Da Hans Jørgen fikk influensa bygget han den skumleste roboten vi har sett

Opptur senere

Solberg sier tiltakene er en erkjennelse av at oppgangen i norsk økonomi kommer senere enn mange har trodd.

– Det er viktig å huske at da vi la fram statsbudsjettet i fjor, var oljeprisen over 70 dollar fatet. Men det man trodde var et midlertidig fall i oljeprisen, har blitt forsterket, sier hun til NTB.

Regjeringssjefen varsler at budsjettet kommer til å bli justert i tråd med at oljeprisfallet ser ut til å bli mer langvarig enn først antatt.

Norges brutto nasjonalprodukt (BNP), inkludert oljesektoren, kommer til å vokse med 1,4 prosent i år, 1,2 prosent neste år og 2,2 prosent i 2016, viser Statistisk sentralbyrås prognose torsdag.

Samtidig tror byrået oljeprisen når 60 dollar fatet igjen først i 2018.

Les også: Så mange ingeniører står nå uten jobb

– Vil fortsette å øke

Totalt er det nå 546 registrerte arbeidsledige sivilingeniører innen geofag, petroleum og metallurgi, opp fra 202 ved utgangen av fjoråret og 111 for et år siden, viser ferske tall fra Nav.

– Vi ser ingen tegn til at veksten i arbeidsledigheten skal avta, sier rådgiver Tormod Reiersen i Teknas avdeling for samfunnspolitikk.

– Vi frykter at ledigheten for våre grupper vil fortsette å øke utover i høst og inn i 2016 når ringvirkningene fra reduserte investeringer i olje- og gass-sektoren har blitt tydeligere i hele økonomien, sier han.

Tekna er den største fagforeningen i Akademikerne og har mer enn 68.000 medlemmer med masterutdanning innen teknologi og naturfag.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 blir lagt fram 7. oktober.

Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.