SAMFERDSEL

Regjeringen fryser avgiftene på utslippsbiler

Årsavgiften for bensin- og dieselbiler økes ikke i budsjettet for 2021. Samtidig innføres det årsavgift på elbil.

Årsavgiften for bensin- og dieselbiler økes ikke i budsjettet for 2021
Årsavgiften for bensin- og dieselbiler økes ikke i budsjettet for 2021 Foto: NTB
13. des. 2020 - 21:20

Det forteller kilder i Finansdepartementet til NRK.

Regjeringen har bestemt at de som eier elbil må betale 2.000 kroner i årsavgift fra neste år. Da dette ble kjent i forbindelse med forslaget til statsbudsjett, understrekte regjeringen at avgiftene for bensinbiler også skulle økes slik at det ville bli minst like attraktivt å velge elbil framover.

Men dette har de gått bort ifra etter forhandlingene om statsbudsjettet med Fremskrittspartiet.

Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne (MDG) reagerer.

– Det er veldig alvorlig at ikke regjeringen gjør det dyrere å kjøpe og bruke fossile biler. Samtidig hogger de løs på elbilfordelene ved å gjøre det dyrere å eie elbil, sier hun.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) tror elbileierne tåler en avgiftsøkning på 2.000 kroner per år. Han sier at de ikke fikk fullt gjennomslag for alle sine ønsker i forhandlingene med Frp.

– Jeg var veldig fornøyd med det forslaget til statsbudsjett regjeringen la fram. Så mener jeg at resultatet ikke alltid blir bedre når Stortinget skal forhandle og bli enige om en avtale. Men slik er livet som mindretallsregjering. Vi har ikke flertall og kan ikke diktere det som skal gå gjennom der. Men jeg mener sluttsummen har blitt bra. Den vil gjøre det minst like attraktivt å kjøpe ny elbil neste år som i år, sier han.

EU vil ha Norge med på laget i sin nye strategi om karbonfangst og -lagring. Det er energiminister Terje Aasland (Ap) glad for. Her sammen med EUs energikommissær Kadri Simson.
Les også

EU med ny plan for karbonfangst og -lagring – vil ha Norge med på laget

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.