ENERGI

Ny, timebasert beregning for strømstøtte

Strømstøtteordningen 2.0 blir mer treffsikker på prisen man faktisk betaler for strømmen mens man bruker den. Men dette grepet kommer først til høsten.

Statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse om strømtiltak.
Statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse om strømtiltak. Foto: NTB
15. feb. 2023 - 18:33

– Vi gjør nå en god ordning bedre og mer treffsikker, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse onsdag kveld.

Der la han, sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum og olje- og energiminister Terje Aasland, fram regjeringens nye strømstøtteordning.

Regjeringen foreslår nå at utbetalingen av strømstøtte skal basere seg på strømprisen time for time. Støttegraden økes til 90 prosent over 70 øre hele året, og ordningen forlenges ut hele 2024.

– Dette skal gi folk trygghet om at fellesskapet kommer til å fortsette å ta en betydelig del av strømregningen i en tid med energikrise og høye, svingende strømpriser, sier Støre.

På plass til høsten

Les også

Danskene reagerer på Vedums ønske om å kutte kraftkabler

Dagens strømstøtteordning ble innført midlertidig i desember 2021 og har siden blitt forlenget og justert flere ganger. Grunnprinsippet forblir det samme etter dagens endringer:

  • Strømstøtteordningen forlenges ut 2024.
  • Innslagspunktet i støtteordningen blir den samme som i dag, 70 øre per kilowattime.
  • I dag blir forbrukerne kompensert på grunnlag av en månedlig gjennomsnittspris. Nå blir det en kompensasjon time for time. Denne ordningen vil ikke bli innført før til høsten, trolig fra 1. september.
  • Strømstøtten blir satt til 90 prosent støtte over 70 øre hele året. I dag er støtten 80 prosent over 70 øre i sommermånedene. Moms kommer i tillegg.

Dette systemet er komplisert å innføre, og det vil derfor først komme på plass fra 1. september.

Politisk styring

Statsministeren tok ikke selvkritikk for styringen av strømmarkedet.

Slik blir den nye strømstøtten

Slik er den nye strømstøtteordningen for privatkunder:

  • Strømstøtteordningen forlenges ut 2024.
  • Innslagspunktet i støtteordningen blir den samme som i dag, 70 øre per kilowattime.
  • Strømstøtten blir satt til 90 prosent støtte over 70 øre hele året. I dag er støtten 80 prosent over 70 øre i sommermånedene. Moms kommer i tillegg.
  • I dag blir forbrukerne kompensert på grunnlag av en månedlig gjennomsnittspris. Nå blir det en kompensasjon time for time. Denne ordningen vil trolig ikke bli innført før tidligst 1. september.

– Noen vil si at vi har overlatt kraften til markedet og børsen. Det vil jeg si meg sterkt uenig i. Det er politisk styring som gjør at været og naturressursene i Norge blir til fornybar og ren kraft som vi stifter bekjentskap med i strømkontakten og lysbryteren hver eneste dag. Det er beslutninger tatt for over 100 år siden og helt opp til vår tid, sa Støre på pressekonferansen.

– Det er politisk styring som gjør at 90 prosent av kraften er eid av fellesskapet i Norge, det er politisk styring som gjør at vi har sterk forsyningssikkerhet i Norge, at vi utnytter handlingsrommet i EØS-avtalen til å ha nok vann i magasinene våre. Det er politisk styring som gjør at vi kan utvikle strømstøtteordninger som kraftig reduserer strømregningene til folk, fortsatte han.

Kortere fastpriskontrakter

Kvienne med permer.
Les også

Nesten én av tre opplever at jobben går utover privatlivet

Økningen til 90 prosent og forlengelsen ut 2024 vil også gjelde for strømstøtteordningene for landbruk, kultur og frivilligheten. Det jobbes også med en ordning som gjør at husholdninger i private strømnett blir inkludert, og dette forslaget sendes ut på høring.

– Nå ønsker vi også å åpne for kontrakter med variabelt forbruk slik at det ikke må avtales på forhånd hvor mye strøm kundene skal kjøpe til fastpris og når. Vi foreslår også at industribedrifter som tidligere kun har kunnet inngå industrikraftavtaler på sju år eller lenger, skal ha mulighet til å inngå fastprisavtaler med varighet ned til tre år. Dette vil gjøre ordningen mer fleksibel, sier finansminister Vedum.

Ifølge Vedum vil trolig de nye endringene føre til at ordningene ikke vil koste mer enn i dag. Årsaken er at strømprisene har falt den siste tiden.

 

Les også

Rødt ber Aasland svare Stortinget om danske kraftkabler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.