ARBEIDSLIV

Regjeringen foreslår å heve aldersgrensen for statlige ansatte fra 70 til 72 år

I dag er aldersgrensen for statlige ansatte 70 år. Regjeringen foreslår nå å heve denne aldersgrensen til 72 år.

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).
Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H). Foto: Vidar Ruud / NTB
3. des. 2020 - 12:03

Forslaget sendes ut på høring, hvor fristen er 28. februar, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.

Økt aldersgrense vil gi staten bedre mulighet til å beholde erfaren arbeidskraft og spisskompetanse, heter det i meldingen.

– Det er nødvendig at flere står lenger i arbeid for å sikre bærekraften i velferdsstaten. Vi vet også at mange eldre ønsker å jobbe lenger enn de har mulighet til i dag, og ved å heve aldersgrensen til 72 år vil flere få denne muligheten, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).

Ikke «best før»

Forslaget applauderes av leder av arbeids- og sosialkomiteen Erlend Wiborg (Frp).

– Arbeidstakere har ikke et fast «best før» stempel. Alle mennesker er forskjellige, og hvis man har god helse og utfører jobben på en god måte og samtidig ønsker å stå lenger i jobb, skal man selvfølgelig kunne stå lenger i jobb, sier han, og understreker at Frp ønsker å avskaffe aldersgrensen helt.

Også Akademikerne er fornøyd med forslaget om å øke aldersgrensen.

– Dagens aldersgrenser i offentlig sektor ble laget i en annen tid i det forrige århundre, for 60–70 år siden, da levealderen var atskillig lavere enn i dag. Dagens 70-åringer og dagens arbeidsoppgaver i offentlig sektor er noe annet enn den gang, sier leder Kari Sollien.

– En selvfølge

Leder i Rådet for et aldersvennlig Norge, Trude Drevland, mener også at å heve aldersgrensen er det naturlige å gjøre nå.

– Det er nærmest en selvfølge, og absolutt på tide, at dette kommer, gitt regjeringens strategi fra 2017 om flere år – flere muligheter, og satsingen på et aldersvennlig Norge, sier Drevland.

For en knapp måned siden ble det fullstendig kaos da det kom store mengder snø på Østlandet. Nå er det duket for mer snø, men ikke av samme omfang. Utfordringer kan det likevel fort bli.
Les også

Kan bli snøkaos igjen – kollektivselskapet i Oslo lover at de er forberedt denne gangen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.