ARBEIDSLIV

Regjeringen foreslår å heve aldersgrensen for statlige ansatte fra 70 til 72 år

I dag er aldersgrensen for statlige ansatte 70 år. Regjeringen foreslår nå å heve denne aldersgrensen til 72 år.

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).
Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H). Foto: Vidar Ruud / NTB

Forslaget sendes ut på høring, hvor fristen er 28. februar, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.

Økt aldersgrense vil gi staten bedre mulighet til å beholde erfaren arbeidskraft og spisskompetanse, heter det i meldingen.

– Det er nødvendig at flere står lenger i arbeid for å sikre bærekraften i velferdsstaten. Vi vet også at mange eldre ønsker å jobbe lenger enn de har mulighet til i dag, og ved å heve aldersgrensen til 72 år vil flere få denne muligheten, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).

Ikke «best før»

Forslaget applauderes av leder av arbeids- og sosialkomiteen Erlend Wiborg (Frp).

– Arbeidstakere har ikke et fast «best før» stempel. Alle mennesker er forskjellige, og hvis man har god helse og utfører jobben på en god måte og samtidig ønsker å stå lenger i jobb, skal man selvfølgelig kunne stå lenger i jobb, sier han, og understreker at Frp ønsker å avskaffe aldersgrensen helt.

Også Akademikerne er fornøyd med forslaget om å øke aldersgrensen.

– Dagens aldersgrenser i offentlig sektor ble laget i en annen tid i det forrige århundre, for 60–70 år siden, da levealderen var atskillig lavere enn i dag. Dagens 70-åringer og dagens arbeidsoppgaver i offentlig sektor er noe annet enn den gang, sier leder Kari Sollien.

– En selvfølge

Leder i Rådet for et aldersvennlig Norge, Trude Drevland, mener også at å heve aldersgrensen er det naturlige å gjøre nå.

– Det er nærmest en selvfølge, og absolutt på tide, at dette kommer, gitt regjeringens strategi fra 2017 om flere år – flere muligheter, og satsingen på et aldersvennlig Norge, sier Drevland.

Les også