OLJE OG GASS

Regjeringen åpner for å endre de rødgrønnes oljeskatt

Oljeministeren åpen for reversering.

Olje- og energiminister Tord Lien sier han er åpen for å reversere fjorårets endring i oljeskatten om oljebransjen argumenterer godt.
Olje- og energiminister Tord Lien sier han er åpen for å reversere fjorårets endring i oljeskatten om oljebransjen argumenterer godt. Bilde: NTB scanpix
27. jan. 2014 - 08:24

Den rødgrønne regjeringen satte opp oljeskatten i fjor vår, noe som ikke falt i god smak i oljebransjen. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) varsler at han er åpen for å reversere økningen, skriver Dagens Næringsliv.

– Skal vurderes grundig

Skatteøkningen skal vurderes på nytt, og departementet har startet dialog med oljebransjen, fagetater og Finansdepartementet. Oljeselskapene må imidlertid argumentere godt, slår Lien fast.

– Det er ikke vanlig at noen som helst industri jubler når de får en ny skatt. Derfor er det viktig at vi går grundig inn i argumentene. Det burde vært gjort før man innskjerpet beskatningen, sier Lien.

Han skal nå vente på tilbakemeldinger fra oljeselskapene før han ser videre på hva som eventuelt bør gjøres.

– Nå har vi gått i gang med jobben de rødgrønne burde ha gjort. Så gjør vi ingen konklusjoner før vi har fått tilbakemeldingene, sier Lien.

Les også: Ansatte kuttes og nyansatte droppes i subseabransjen

Bekymret

Gjennomgangen skal omfatte både vurdering av overgangsordninger fra det gamle til det nye regimet, og også hele skatteskjerpelsen som sådan.

Liens gjennomgang er del av en større bekymring han har for lønnsomheten på norsk sokkel. Kostnadene har økt. Nye mellomstore utbygginger på norsk sokkel trenger 80 dollar fatet for å være lønnsomme.

Derfor bør nå alle parter, fra selskaper via fagforeninger til myndigheter, se på hva de kan gjøre for å bedre situasjonen, mener han. Lien minner også om at internasjonale selskaper på norsk sokkel må ha konkurransedyktige vilkår for å investere i Norge.

Les også:

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Helt ny seismikkmetode skal finne olje ingen andre finner

Nå er «oljerutene» i drift  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.