MARITIM

Rederier setter ny kurs: Skip skal bytte til nye drivstoff, sol og seil

De fleste av fremtidens store skip vil fortsatt ha gigantiske stempelmotorer i maskinrommet. Men løsninger basert på autonomi, bærekraftig drivstoff, vind og sol skal gjøre skipene klimavennlig.

Den svenske skipsbyggeren Wallenius Marine har designet et havgående transportskip for biler som heter Oceanbird. Det er plass til 7000 biler om bord, og en overfart over Atlanterhavet vil ta 12 dager – mot åtte dager for dagens transportskip. Oceanbird vil redusere CO2-utslippene med 90 prosent. Framdriften kommer fra faste, 27 meter høye vingeseil. I hardt vær, eller når Oceanbird må seile under broer, kan seilene trekkes ned som et teleskop, slik at høyden reduseres til 15 meter.
Den svenske skipsbyggeren Wallenius Marine har designet et havgående transportskip for biler som heter Oceanbird. Det er plass til 7000 biler om bord, og en overfart over Atlanterhavet vil ta 12 dager – mot åtte dager for dagens transportskip. Oceanbird vil redusere CO2-utslippene med 90 prosent. Framdriften kommer fra faste, 27 meter høye vingeseil. I hardt vær, eller når Oceanbird må seile under broer, kan seilene trekkes ned som et teleskop, slik at høyden reduseres til 15 meter.Illustrasjon: Wallenius
Bjørn Godske, Ingeniøren.dk
25. nov. 2020 - 12:00

Det er noe under oppseiling i skipsindustrien. Etter mer enn 100 år med fossilt drivstoff i de store dieselmotorene, er det utsikter til at klimabevissthet og grønne løsninger gjør sine inntog. Dette gjelder ikke bare små ferger, som i stedet for dieselolje skal seile på strøm fra batterier og hydrogen, men også verdensflåten med store havgående lasteskip, hvor tungolje må erstattes med gass og ammoniakk.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.