KARRIERE

Realfagene rammes

Både Norge og Danmark sliter med rekrutteringen til realfag. Nå slår begge landene til med strategier og tiltak spesifikt rettet mot å øke rekrutteringen.
Både Norge og Danmark sliter med rekrutteringen til realfag. Nå slår begge landene til med strategier og tiltak spesifikt rettet mot å øke rekrutteringen.Bilde: Colourbox
Per Erlien Dalløkken
14. jan. 2008 - 08:01

Kuttene i basisbevilgningene til universitetene i 2008 har ifølge Norsk Studentunion ført til at utdanningsinstitusjonene har kuttet sine budsjett etter ostehøvelmetoden.

Reelle realfagkutt

– Det hjelper lite at statsministeren og kunnskapsministeren snakker om satsing på realfag, når det er det stikk motsatte som skjer også ved de høyere utdanningsinstitusjonene, sier leder Per Anders Langerød i Norsk Studentunion til Aftenposten.

Ifølge avisa har UiO kuttet 23 millioner kroner til realfagsfakultetene.

Naturvitenskapelig- og matematisk fakultet i Tromsø har redusert budsjettet fra 121,9 til 114,1 millioner kroner.

Universitetet i Bergen har kuttet realfagsbudsjettet med 2,5 prosent.

NTNU har en nominell økning på én prosent, men opplever i praksis en nedgang som følge av store budsjettkutt i 2007.

– Det eneste lyspunktet er Universitetet i Stavanger der realfagene har fått flere midler, sier Langerød.

Permanent situasjon

Leder i utdanningskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H), påpeker at fjorårets «hvileskjær» nå er blitt en permanent situasjon for universitets- og høyskolesektoren.

– Det lå i kortene at de 275 millioner kronene som ble kuttet i fjor skulle tilbakeføres i år. Det skjedde ikke. I stedet lempes ansvaret for å kutte til institusjonene selv på en feig måte, sier Eriksen Søreide til Aftenposten.