KARRIEREUTDANNING

Reagerer på universitetsutspill

Dag Yngve Dahle
6. okt. 2008 - 09:30

- Norge bør satse på de tre ledende universitetene her i landet, sa Geir Ellingsrud, rektor ved Universitetet i Oslo, nylig.

Nye aktører

Han tar til orde for å i Oslo, Bergen og Trondheim, i stedet for å etablere nye, mindre universiteter.

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) er ett av tre nye universiteter som er etablert de siste årene. Den tidligere landbrukshøgskolen på Ås besitter spesialkompetanse innen en rekke fagområder.

UMB-rektor Knut Hove er derfor overrasket over utspillet.

Sterke fagmiljøer

- Utsagnet er overraskende. Breddeuniversitetene har ikke de beste fagmiljøene i Norge på alle områder, og en preferert vekst i disse institusjonene vil begrense kunnskapsutviklingen på en rekke områder som er kritiske for landet, sier han.

Han er enig i at utdanningsmyndighetene bør satse på kvalitetsinstitusjonene.

- Kunnskapsmyndighetene bør satse på utdannings- og forskningsmiljøer med internasjonal konkurransekraft. For å sikre rekrutteringen av nye medarbeidere til høyere utdanning, er det ønskelig å styrke ressurstilgangen hos institusjoner som har en stabil, høy doktorgradsproduksjon per vitenskapelig ansatt. Men her er det liten forskjell mellom de gamle, store breddeuniversitetene som Ellingsrud snakker for, og nyere universiteter, sier rektoren.

Andre fagområder

- Det er ikke nødvendigvis en positiv sammenheng mellom produktivitet og størrelse, sier Hove.

Ved Universitetet i Stavanger faller ikke Ellingsruds utspill i god jord. Universitetsledelsen er likevel ordknapp i sin kommentar.

- Vi har registrert utspillet, og minner samtidig om at de nye universitetene bidrar med viktig forskning og utdanning på andre fagområder enn de tradisjonelle universitetsfagene, sier Egil Gabrielsen, prorektor ved Universitetet i Stavanger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.